Huis-aan-huisbladen bereiken nog steeds veel lezers

In vrijwel elk Nederlands gezin vallen wekelijks huis-aan-huisbladen op de mat. Vaak gaat het om meerdere titels.

Dat ze meteen in de oudpapierbak verdwijnen is een fabeltje: ruim 90% van de Nederlanders leest weleens een huis-aan-huisblad, ruim 60% zelfs elke week.

Paula Breuning en Piet Bakker analyseerden de markt – op basis van cijfers uit het verleden – en rapporteren daarover op de site van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ).

“Over één van de meest verspreide media in Nederland, het huis-aan-huisblad, is relatief weinig bekend. Incidentonderzoek in het verleden van o.a. het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en van uitgevers zelf wees altijd uit dat er veel titels verschenen en dat het niet uitzonderlijk was als je er als huisgezin drie of zelfs meer kreeg.16_07_hahbladen_klein

Eén regelmatig terugkerende meting van dit medium bestaat echter niet. Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) heeft in 2014 de huis-aan-huisbladen van vijf verschillende Nederlandse uitgevers onderzocht. Het veldwerk voor het 2016-onderzoek loopt op dit moment, de publicatie van de tweede HAH-monitor wordt in het najaar verwacht.

De onderzochte uitgevers zijn A&C Media (Concentra), Holland Mediacombinatie (TMG), Wegener (inmiddels overgenomen door De Persgroep), BDU Media en NDC Media.

Hiermee zijn niet alle uitgevers van huis-aan-huisbladen in het onderzoek opgenomen, deze zes zijn alle onderdeel van dagbladuitgevers. De titels van 300 huis-aan-huisbladen van deze uitgevers zitten in het onderzoek, maar er zijn ook vragen opgenomen over huis-aan-huisbladen in het algemeen.”

[Illustratie Rodi Media]

Lees het verslag op de site van SVDJ.

Kranten

Plaats een reactie