Het boek als kerstcadeau blijft populair

Met de kerstdagen voor de deur schiet de verkoop van boeken omhoog, zoals jaarlijks gebeurt in de laatste weken van het jaar. “Het boek als kerstcadeau blijft dus populair”, constateert KVB Boekwerk. “Maar niet iedere cadeaugever vindt het even gemakkelijk om een boek uit te kiezen.” Daarom: vijf tips om consumenten te stimuleren een boekcadeau te kopen.

Het boek is een zeer persoonlijk cadeau, schrijft brancheorganisatie KVB Boekwerk op basis van recent onderzoek. “De tijd en moeite die de cadeaugever heeft gestopt in het zoeken van een geschikt boek voor de ontvanger, geeft het een hoge emotionele waarde. Een respondent noemt het boek misschien wel het meest persoonlijke cadeau dat je kunt geven’.”

Boeken populair als kerstcadeau (beeld: Unsplash, via KVB Boekwerk)

De persoonlijke aard van het boekcadeau heeft een keerzijde. “Als je iemand niet kent, is het lastig om een passend boek uit te kiezen. Ook kost het veel tijd om een boek uit te zoeken en te bepalen of een boek wel bij de ontvanger past. Dit zijn voor cadeaugevers de belangrijkste barrières om een boek te geven.”

5 tips in het kort

Over het algemeen verkiest men het fysieke boek als cadeau boven het e-book en het luisterboek. Dit heeft te maken met de tastbaarheid van het fysieke boek. Wat kunnen uitgevers en boekverkopers doen om consumenten te stimuleren om een boekcadeau te kopen? Hieronder staat een aantal tips uitgelicht:

  1. Blijf de emotionele waarde van het boek als cadeau benadrukken.
  2. Zet in op ‘koop nu voor later’ om de barrière van te weinig tijd tegen te gaan.
  3. Promoot alle boekgenres als cadeau: er is een boek voor iedereen, ook voor de niet-lezer.
  4. Gebruik online aanwezigheid en sociale media, maar ook presentatie in de fysieke winkel om boekcadeaus te promoten.
  5. Verleid mensen door meer over het boek weg te geven, bijvoorbeeld met een trailer of audioclip in de winkel.

Download voor meer tips het volledige onderzoek via de website van KVB Boekwerk.

Boeken

Plaats een reactie