Grote Vriendelijke 100 favoriete kinderboeken

Het is december: tijd voor eindejaarslijstjes zoals ‘De Grote Vriendelijke 100 van 2022’. Deze top-100 van ‘favoriete kinderboeken aller tijden’ wordt, net als vorig jaar, aangevoerd door Lampje van schrijfster Annet Schaap.

Anders dan vorig jaar staan ook op nummer 2 en 3 recente boeken: Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk en Gozert van Pieter Koolwijk. De lijst is samengesteld door meer dan 3.000 lezers, die hun vijf favorieten instuurden.

Winnaars De Grote Vriendelijke 100

Het is volgens de organisatoren opvallend dat de top 3 volledig bestaat uit boeken die in de afgelopen jaren een Gouden Griffel wonnen. “Annet Schaap kreeg de prijs in 2018 voor Lampje. Dat boek is inmiddels in meer dan 20 landen verschenen. De VPRO zendt vanaf 2 januari 2023 een vierdelige tv-bewerking van het boek uit. Annet Schaap werd tijdens de feestelijke bekendmaking van De Grote Vriendelijke 100 gefeliciteerd door hoofdrolspeelster Lotte Jonker. Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk won dit jaar de Gouden Griffel. En Gozert van Pieter Koolwijk werd in 2021 met de prijs bekroond.”

Lezers gaven massaal gehoor aan de oproep om een top 5 kinder- en jeugdboeken in te sturen waaraan zij warme herinneringen bewaren of die ze recentelijk hebben ontdekt. De Grote Vriendelijke 100 bestaat opnieuw uit een mix van klassieke en moderne kinderboeken. Vijfenvijftig boeken uit de lijst zijn verschenen na het jaar 2000 en vijfenveertig daarvoor.

De Grote Vriendelijke 100 is een initiatief van De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur, in samenwerking met online lezerscommunity Hebban, onderdeel van Stichting CPNB.

Boeken

Plaats een reactie