Groot vertrouwen in krant en tijdschrift

Nederlanders hebben een groot vertrouwen in nieuws in kranten en tijdschriften, op tv en de radio. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde Eurobarometer Media & News Survey 2022.

Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia schrijft over het rapport: “TV en radio worden in ons land relatief goed als nieuwsbron gewaardeerd. 57 procent noemt deze bronnen als meest betrouwbaar. Dat is ruim boven het Europese gemiddelde. Ook de Nederlandse geschreven pers staat er opvallend goed op. Waar het geschreven nieuws voor 39 procent van de Europeanen favoriet is, is dit percentage voor de Nederlandse schrijvende pers (kranten en tijdschriften) aanzienlijk hoger (54 procent).” In de scores van de traditionele nieuwsbronnen zijn hun online platforms meegenomen.

(Bron: NDP Nieuwsmedia / Eurobarometer Media & News Survey 2022)

Scepsis over influencers en YouTube

Ook bij nieuwe media wijkt het vertrouwen van de Nederlanders af van het Europese gemiddelde. NDP Nieuwsmedia: “Slechts 3 procent heeft vertrouwen in influencers en een schamele 5 procent noemt videoplatforms als YouTube betrouwbaar.”

Het onderzoek voor de Eurobarometer Media & News Survey 2022 is gedaan door Ipsos. Bij de uitkomsten is een apart factsheet over Nederland beschikbaar.

(topbeeld: Maria Orlova / Unsplash)

Kranten Tijdschriften

Plaats een reactie