Griffels en Penselen voor kinderboeken

De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn eind juni uitgereikt aan de winnende auteurs en illustratoren. Deze ‘Griffels’ en ‘Penselen’ zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken.

Voor het eerst werden dit jaar ook Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt, in plaats van Vlag en Wimpels. Het CPNB legt uit: “De naamsverandering onderstreept het doel van deze prijzen. Namelijk: het onder de aandacht brengen van de beste kinderenboeken.”

De maar liefst 45 boekenprijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen volgens het CPNB het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel. Die worden bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt. 

Winnaar van een van de Griffels

Jury: ‘Kwaliteit en originaliteit’

Zowel de Griffel- als de Penseeljury vallen de vele maatschappelijk thema’s op, die op prachtige wijze worden verbeeld of literair verteld. Ook de hoge kwaliteit en originaliteit van informatieve boeken valt beide jury’s op.

Vanaf 5 oktober zijn de originele prenten van de winnaars van de Zilveren Penselen én het Gouden Penseel te zien in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag. Dit museum is uitgegroeid tot hét nationale instituut waar het werk van Nederlandse illustratoren beheerd en gepresenteerd wordt. Het is dan ook de logische locatie voor deze tentoonstelling.

Boeken

Plaats een reactie