Grafische nominaties Dutch Design Awards

De 15e editie van Dutch Design Awards telt een fraai aantal genomineerde grafische projecten. Deze boeken, huisstijlen en affiches behoren daarmee tot de top in Nederlandse vormgeving.

In de categorie ‘Communication’ behoort onder andere het boek Ornithology van ontwerper Jeremy Jansen tot de kanshebbers. Het boek werd eerder al opgenomen in de selectie van Best Verzorgde Boeken 2016 en won in Leipzig de Gouden Letter – de hoogste onderscheiding bij de Schönste Bücher aus aller Welt competitie. “Het bekijken van het boek verandert meteen je perceptie van vogels: het leert je opnieuw kijken. (…) Bovendien laat het boek zien hoe grafisch ontwerp een belangrijke rol kan spelen in het uitvoeren en documenteren van onderzoek”, verklaart de DDA-selectiecommissie haar nominatie.

De poster voor de overzichtstentoonstelling van Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum in Amsterdam maakt eveneens kans op een Award: “Het ontwerp springt eruit in de drukke stad. Zó opvallend dat je ervoor van je fiets stapt. Voor de commissie komen alle ontwerpcriteria voor sterke communicatie terug in deze poster”. Ook de posters van het project The Palace of Typographic Masonry (van Richard Niessen) vallen bij de jury alvast in de smaak: “Met dit project creëert hij een nieuw visueel instituut voor grafisch ontwerp, met een indrukwekkend resultaat en unieke beeldtaal.”

In de categorie ‘Design Research’ valt nog een indrukwekkend boekwerk op: XML Parliament documenteert op grondige wijze de plenaire zaal van de parlementen van alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties. En ook in de categorie ‘Best Client’ ontbreekt het grafisch product niet: de visualisatie van strategische designcomponenten van Koninklijke Mosa door ontwerpbureau Zuiderlicht krijgt lof, evenals de opvallende postercampagne die onderdeel is van de nieuwe huisstijl die bureau Lesley Moore ontwikkelde voor Nationale Opera & Ballet.

Dutch Design Awards (DDA) toont en beloont sinds 2003 jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De tentoonstelling van de genomineerde projecten en de prijsuitreiking vinden plaats tijdens de Dutch Design Week (DDW), eind oktober in Eindhoven. Ook Print Pakt Live is dit jaar weer op DDW aanwezig.

Boeken Buitenreclame

Plaats een reactie