Grafisch modernisme

De expositie Modernism: in Print laat Nederlandse vormgeving in volle glorie zien.

Natuurlijk, we kennen allemaal dat geschiedenis van de fantastische grafische vormgeving in Nederland. Toch is het de moeite waard om de expositie Modernism: in Print te bezoeken in de Universiteit van Amsterdam. Tot en met 1 oktober ziet u daar een overzicht van het modernisme in de Nederlandse grafische vormgeving vanaf 1917, het jaar waarin De Stijl verscheen.
Alle grote namen komen langs, van Piet Zwart, Dick Elffers, Jan Bons, Jurriaan Schrofer tot Wim Crouwel en nog veel meer.
Bij de tentoonstelling horen allerlei activiteiten waaronder een “salon” met Hansje van Halem op 30 juni. Deze topontwerpster exposeert tegelijkertijd met een reactie op Modernism: in Print. Informatie is ook te vinden op de facebookpagina die hoort bij de expositie.

Reacties

  1. Henk Gianotten

    De tentoonstelling is bijzonder interessant om zien hoe de grafische vormgeving zich in een eeuw ontwikkelde. Van symmetrie en klassieke letters naar grid-gerelateerde pagina’s met schreefloze letters en dominant aanwezige foto’s. Nederland nam een bijzondere plaats in het ontwerplandschap en de grafische ontwerpers en zetters werden door opdrachtgevers met lef in staat gesteld gewaagde ontwerpen te maken. veel topontwerpers zijn hier met gedrukte producten aanwezig. Het geheel is gelardeerd met video-interviews en vergrootte details waardoor het effect de toegankelijkheid toeneemt. De reactie van ontwerper Hansje van Halem is hoogst interessant. Naast haar boeken met bijna psychedelische afbeeldingen zijn er videofragmenten en sterk opgeblazen patronen die digitaal zijn geprint of in folie zijn gesneden. Al met al vele uitingen van grafisch vernuft. daarnaast toont de ontwerpster onderdelen van de nieuwe huisstijl van Lowlands. Drukker Jan de Jong uit Amsterdam kon zich helemaal uitleven bij de productie van het boek “Hansje van Halem III” met 26 extra Pantone kleuren en extra pagina’s die zijn vervaardigd op een Riso-machine. het nieuwe speeltje van academies en andere kunstopleidingen. Als je in Amsterdam bent, beslist even langsgaan bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt, Dat is de overkant van het Rokin bij de rondvaartboten van Kooij. Doen! Het boek over Modernism in Print (uitgave Lecturis Eindhoven) is perfect gedrukt en gebonden door Wilco in Amersfoort, de huisdrukker van de BC.

Plaats een reactie