Grafisch ‘goud’ tijdens Museumweekend

Van maandag 9 tot en met zondag 15 april 2018 zetten ruim 400 musea hun unieke collecties tijdens de Nationale Museumweek volop in de schijnwerpers. Ook grafische musea door het hele land doen mee.

“Musea verbinden ons met het verleden, met het nu. Met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. Elke collectie toont ons een deel van een geweldig cultureel kapitaal – ons echte goud!”, aldus de organisatoren van de Nationale Museumweek. Tot dit cultureel kapitaal behoort uiteraard ook het grafische erfgoed. Print Pakt maakte een beknopte selectie uit het grafische museumaanbod dat (ook) deze week te zien is.

Museumweek in Meppel

Drukkerijmuseum Meppel

Het pronkstuk van Drukkerijmuseum Meppel is de Intertype zet- en gietmachine. Deze machine zorgde voor een revolutie in de zetterij eind negentiende eeuw. De zetter kon met de Intertype namelijk sneller werken, omdat hij – terwijl de eerste regel werd gegoten – alvast de 2e regel kon typen.
Op woensdagmiddag 11 april is deze machine volop in bedrijf zodat u zelf kunt aanschouwen hoe deze machine gebruikt werd in de zetterij.
Op dinsdag 10 april kunt u in de boekbinderij zien hoe boeken met de hand gebonden werden. Ook kunt u het kleinste Bijbeltje ter wereld bewonderen. Op dinsdag, woensdag en vrijdag kunt u zien hoe vroeger papier geschept werd. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er op zetterij en drukkerij demonstraties en drukpersen zijn in bedrijf.

Nederlands Steendrukmuseum

In het Nederlands Steendrukmuseum beleef je alles over het ontstaan en de toepassing van de uitvinding van de steendruk en lithografie. Ook de relatie met de microchip wordt getoond.  Op zondagmiddag 15 april zijn er op diverse tijdstippen speciale rondleidingen door deze expositie door gastconservator Aat Vervoorn. Tijdens het Museumweekend kunt u een speciale balpen tegen een kleine vergoeding laten graveren met uw naam. Voor iedere bezoeker is er (zolang de voorraad strekt) een leuke attentie. Op beide dagen zijn er drukdemonstraties in het museumatelier.

Museum Meermanno

Elke zondag kunnen bezoekers van Meermanno al een bezoek brengen aan de drukkerij van Meermanno: een professionele drukker vertelt over zijn vak en je kunt zelf een afdruk maken op één van de oude drukpersen. Met de Museumweek krijgt de drukkerij een gouden tintje: op zondag 15 april kun je gratis een Bling Bling boekenlegger afdrukken. Op goudpapier, met glitters en diamantjes, maak je hem helemaal over de top bling bling!

Voor de liefhebbers is bovendien de spraakmakende expositie ‘Porno op papier. Taboe en tolerantie door de eeuwen heen’ te zien.

Museum Joure

In Museum Joure loopt dubbelexpositie ‘Printkeunst’ als onderdeel van Lân fan Taal, één van de hoofdprogramma’s van Leeuwarden-Fryslân 2018. In het museum èn in Tresoar (Leeuwarden) zijn verscheidene bijzondere drukwerken te zien. Ruim 40 professionele en amateurdrukkers uit heel Europa maakten hiervoor een speciaal drukwerk. Alle drukkers werd gevraagd om in hun ontwerp een pompeblêd te verwerken. Dat geeft een extra verbinding tussen de drukwerken. Van de totale oplage van de 65 drukwerkverzamelingen zijn er 2 gebruikt voor de exposities. De andere exemplaren worden gebundeld in een speciale, luxe ‘Printkeunstdoaze’.

Drukkunstmuseum Maastricht

Op vrijdag 13 april 2018 gaat Maastricht weer los tijdens de derde editie van Museumnacht Maastricht. Ook het Drukkunstmuseum is dan van 20.00 tot 01.00 uur geopend voor een ‘Demonstratie drukpers en workshop’ over de boekdrukkunst en loden letters. In de gewelfkelder, die is ingericht als Regout-drukwerkplaats, staat een originele gravure drukpers. Hier wordt uitleg gegeven over hoe in 1860 afbeeldingen op keramische producten werden aangebracht.

Plaats een reactie