‘Gouden’ kookboeken, ‘Platina’ voor prentenboek

Begin december zijn zowel Jamie’s Italië als Jamie in 30 minuten van Jamie Oliver bekroond met een Gouden Boek. Van beide boeken werden sinds het verschijnen meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Een week eerder werd De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy bekroond met een Platina Boek. Daarvan gingen meer dan 350.000 exemplaren over de toonbank.

Bijna 60% van de Nederlandse kopers van kookboeken heeft een boek van Jamie Oliver in de kast staan. Hij schreef 25 kookboeken, allemaal bestsellers, waarmee hij in het Verenigd Koninkrijk de bestverkopende non-fictieauteur ooit is. In de twintig jaar dat hij tv-programma’s en boeken maakt, heeft hij wereldwijd meer dan 47 miljoen boeken verkocht. Er kijken zo’n 67 miljoen mensen uit 182 gebieden naar zijn programma’s.

Bestverkopende non-fictieauteur in VK ooit

Van het prentenboek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy werden sinds het verschijnen in maart 2020 meer dan 350.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Platina status. Arthur Japin, die het boek poëtisch vertaalde, werd eind november in het NOS Radio1 Journaal verrast met het nieuws over de unieke oorkonde. “Het verhaal van een vriendschap tussen de jongen en de dieren is ontroerend en verrijkend. Een wonderschoon verhaal vol levenswijsheden waar je stil van wordt. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert”, aldus het CPNB.

350.000 maal over de toonbank

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

Boeken

Plaats een reactie