Google eert maker Engels woordenboek

Samuel Johnson, de schrijver van het eerste woordenboek van de Engelse taal dat in 1755 verscheen, werd begin deze week vanwege zijn 308-ste verjaardag geëerd met een ‘Google Doodle’ rond zijn Dictionary of the English Language.

De Britse krant The Telegraph wees op de ironie bij dit eerbetoon door Google: de opkomst van de zoekmachine is mede debet aan de teruglopende verkoopcijfers van gedrukte woordenboeken. Tegelijkertijd mag het woordenboek van Johnson als voorloper worden beschouwd van diezelfde zoekmachine.

Johnson deed er negen jaar over om zijn eerste verzameling van iets meer dan 42.000 woorden met bijbehorende verklaringen af te ronden. Het Dictionary of the English Language bleef lange tijd de standaard voor de Engelse taal, totdat die rol aan het begin van de twintigste eeuw werd overgenomen door de Oxford English Dictionary.

In Nederland verscheen het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal voor het eerst in 1864. Ruim 150 jaar later, in 2015, verschijnt de vijftiende editie in druk met een startoplage van 25.000 exemplaren. Het driedelige werk in cassette wordt geselecteerd voor De Best Verzorgde Boeken 2015 en wordt in 2016 ook tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week – onder andere bij Print Pakt Live. Het wordt bekroond met een Dutch Design Award.

Boeken

Plaats een reactie