In de tentoonstelling ‘Als muren spreken’ wordt de geschiedenis van Europa zichtbaar gemaakt aan de hand van een selectie van 150 posters. De affiches weerspiegelen de ontwikkeling en verandering van de publieke ruimte in Europese steden.
“De geïllustreerde poster kwam in de late 19e eeuw op in Europa, in een steeds commerciëlere wereld. Daarin werden nadien ook botsende politieke ideologieën zichtbaar”, aldus de organisatoren van de expositie in het ‘Huis van de Europese geschiedenis’ in Brussel. “Door hun indrukwekkende afmetingen en aanwezigheid overheersten posters de publieke ruimte en bepaalden ze mee het stadsbeeld.”
“Posters zijn vluchtig en worden ze specifiek voor één moment gemaakt. Toch zijn er veel terugkerende elementen die we tot op vandaag op posters zien verschijnen. Die zijn onderdeel zijn geworden van het culturele geheugen. Propaganda uit de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog. De explosieve groei van culturele uitwisselingen. Toerisme en de opkomst van veelstemmige sociale bewegingen na de Tweede Wereldoorlog. Al deze thema’s komen aan bod in de tentoonstelling ‘Als muren spreken’.”
Het Huis van de Europese geschiedenis maakte een selectie uit de eigen postercollectie. “Posters zijn dragers van informatie, maar ze kunnen ook educatief of zelfs manipulatief zijn. Ze geven blijk van de maatschappelijke strijd om ideeën, macht of rijkdom. En ze geven de burgers een hoorbare stem in sociale, culturele of politieke kwesties. Posters kunnen instrumenten en getuigen zijn van ideologische confrontaties in de Europese geschiedenis. Omdat ze een zeefdruk van de toenmalige situatie zijn en een kostbaar archief aan Europese verhalen vormen. Dit onderwerp is dus zowel voor burgers als voor jongere studenten een geschikt leerinstrument om de mediageletterdheid te bevorderen.”
De expositie in het ‘Huis van de Europese geschiedenis‘ in Brussel is tot november 2022 te zien.