Folder blijft favoriet reclamemedium

Consumenten waarderen de folder nog altijd zeer als reclamemedium. Dat blijkt opnieuw uit onderzoek. Zes op de tien Nederlanders bekijkt wekelijks folders en in België ligt dat getal zelfs nog hoger.

Wanneer Belgische consumenten worden gevraagd naar hun favoriet medium om reclame te ontvangen, is de folder topfavoriet. Als consumenten een keuze moesten maken en slechts één favoriet reclamemedium mochten aanduiden, bleef het succes van de folder overeind: 4 op de 10 koos voor de folder als absolute favoriet. Het niet-intrusieve karakter van het medium folder speelt hier zeker een rol.

Door to Door Impact Survey

In België werden vorige week de resultaten van de Door to Door Impact Survey bekendgemaakt. Folderplatform BD myShopi laat dat onderzoek jaarlijks uitvoeren door Profacts. Consumenten blijken folders vooral te gebruiken om te zoeken naar speciale aanbiedingen. “De Belgische consument gebruikt de folder bovendien ook om prijzen te vergelijken of om informatie in te winnen over (nieuwe) producten. Bijna de helft van de consumenten geeft tevens aan folders te lezen ter ontspanning”, aldus Leen Dehantschutter, managing director bij BD myShopi. “Gemiddeld spendeert de Belg per week maar liefst 18 minuten aan het lezen van folders.”

Door to Door Impact Survey

Vooral de folders van supermarkten blijken populair als reclamemedium en worden het vaakst gelezen of doorbladerd. Meer dan twee op drie leest graag supermarktfolders. Maar liefst 86% van de Belgen die een boodschappenlijstje maakt, baseert zich op een reclamefolder om het lijstje op te stellen. Folders over mode, doe-het-zelf, tuin en dier, decoratie en meubelen maken de top 5 van meest frequent gelezen folders compleet. 

Nationale Kortingsmonitor

In Nederland publiceerde onderzoeksbureau Etil dit najaar de Nationale Kortingsmonitor, in opdracht van platform Reclamefolder.nl. De onderzoekers schrijven: “Veel Nederlanders zijn alert op kortingen en weten waar en wanneer kortingen worden aangeboden. Men informeert zich zowel offline als online over kortingen. De meest gebruikte informatiebronnen zijn papieren folders, websites van winkels en online folders.”

Nationale Kortingsmonitor

Enkele interessante conclusies uit het onderzoek op een rijtje:

  • 7 op de 10 Nederlanders bekijken (wel eens) papieren folders. 6 op de 10 Nederlanders doen dat zelfs elke week.
  • Eveneens bekijken 7 op de 10 Nederlanders wel eens online folders. 4 op de 10 Nederlanders doen dat zelfs elke week.
  • Het gebruik van online folderapps is toegenomen. In 2019 gebruikte 29% van de Nederlanders zo’n app en in 2021 is dat gestegen naar 33%.
  • Vrouwen bekijken vaker papieren folders meer dan mannen. Ook geldt dat hoe ouder men is, hoe meer men papieren folders bekijkt. Ook is het zo dat vrouwen meer online folders bekijken dan mannen. 65-plussers bekijken online folders het meest. Dertigers en veertigers bekijken online folders het minst.
Folders

Plaats een reactie