Expositie ‘Best Verzorgde Boeken’

De selectie van 33 Best Verzorgde Boeken uit 2016 is deze maand te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tegelijkertijd reizen de bekroonde boeken door China.

Op vrijdag 29 september verzamelden de ontwerpers, makers en uitgevers van de bekroonde boeken zich in gezelschap van andere boekenliefhebbers voor de officiële opening van de expositie en de feestelijke onthulling van de catalogus. Die werd dit jaar ontworpen door Haico Beukers en Marga Scholma. Het boekwerk kreeg, door de volgorde van de katernen te wisselen, 33 verschillende uitvoeringen met telkens een ander winnend boek op het omslag.

De bijeenkomst ging van start met de ‘Just Enschedé Salon’, waar werd gediscussieerd over de toekomst van het boek en ook over de toekomst van de Best Verzorgde Boeken. Joost Nijsen (uitgeverij Podium) vindt de titel een wat elitaire ‘kunstprijs’ geworden en pleitte voor meer aandacht voor de verzorging van ook het ‘gewone boek’. Jurylid Freek Kuin (drukkerij robstolk) gaf de aanwezigen een inkijkje in zijn afwegingen bij de selectie. Hij prees daarbij (foto) bijvoorbeeld het ingenieuze kinderboek Tangramkat: “Dat krijg je op een beeldscherm niet voor elkaar.”

Best Verzorgde Boeken bij Print Pakt Live

Enkele boeken uit de selectie, waaronder het ook internationaal bekroonde Ornithology, zullen ook tijdens Print Pakt Live op de Dutch Design Week te bewonderen zijn.

Bovendien komt Freek Kuin op zondag 22 oktober om 15 uur zijn passie voor boeken delen met de bezoekers van Print Pakt Live.

Marco Zwaan (Zwaan Printmedia) verzorgt met de ontwerpers Haico Beukers en Marga Scholma op maandag 23 oktober om 15 uur een presentatie over (onder andere) de totstandkoming van de bijzondere catalogus.

Boeken

Plaats een reactie