Europese boekensector sterker

Wat is in Europa de trend voor print? En hoe doet Nederland het vergeleken met de andere Europese landen?

De Federation of European Publishers (met onder meer het Nederlands Uitgeversverbond) probeert daar inzicht in te geven. De FEP publiceerde 7 maart een overzicht met feiten en cijfers over de boekensector in Europa.

Een belangrijke conclusie is dat de Europese boekensector weer in de lift omhoog zit. Waar Europa in 2014 22 miljard euro genereerde, is dat in 2016 gestegen naar 22,5. De totale, wereldwijde marktwaarde bedraagt 36 tot 40 miljard euro.

Waarom ging het de jaren ervoor bergafwaarts met de boekensector? Er was de economische crisis die losbrak in 2008. En uiteraard speelt de groei van e-boeken mee.

Omzet uitgevers

Nederland stond in de top 5 van de omzet van uitgevers in 2015, met 750 tot 100 miljoen euro. Duitsland was koploper met meer dan 5.000 miljoen euro. Onderaan stond IJsland met minder dan 10 miljoen.

E-boeken en andere digitale publicaties hadden in de totale boekverkoop in 2015 een relatief klein aandeel. Die was in Spanje en Frankrijk 3 procent, in Nederland 5 procent en in Denemarken 18 procent. Deze cijfers zijn volgens het rapport van de FEP niet keihard, maar geven wel een trend aan.

Nieuwe titels

Het aantal nieuwe titels dat er de laatste 5 jaar bij kwam per land groeide fors. In Groot-Brittanië meer dan 100.000, en in IJsland minder dan 1500. Nederland scoort hier bovengemiddeld met 15.000 tot 20.000 nieuwe titels. De uitslag ziet er anders uit bij het aantal nieuwe titels per 1 miljoen inwoners. Opeens staat IJsland dan bovenaan met meer dan 2.000 titels. Nederland is een middenmoter met 1.000 tot 1.250. Frankrijk, Polen, Italië en Roemenië zijn gezamenlijk de laagst scorenden met minder dan 750 titels.

De stijging van het aantal (nieuwe) titels gaat gepaard met een ander fenomeen. Het gemiddelde drukwerk daalt namelijk gestaag. Meerdere factoren spelen bij deze twee ontwikkelingen een rol. Zo zijn ze een logisch gevolg van een verbreding van titels. Er zit een hogere volatiliteit in de verkoop. Ook het goederenbeheer is efficiënter geworden. Technische vernieuwingen hebben daarvoor gezorgd, zoals Print-on-Demand en Self-Publishing.

Aantallen boekwinkels

Het aantal boekwinkels in 2014 per 100.000 inwoners was in Griekenland het hoogst: meer dan 10. In Groot-Brittannië, Estland en Roemenië het laagst: niet meer dan 2. In Nederland 3 tot 4.

Een gemiddeld huishouden spendeert per jaar aan boeken in Bulgarije 11,6. Luxemburg geeft het meest uit met 197,20. Nederland volgt direct met 190.  De bedragen zijn in een denkbeeldige valuta gesteld, na een correctie van de prijsverhoudingen.

Ten slotte kunnen we nog een meevaller melden. De toename van de boekenprijzen zit namelijk de laatste 20 jaar 40 procent onder de gemiddelde inflatie.

Boeken

Plaats een reactie