EU Ecolabel beschikbaar voor meer soorten drukwerk

De Europese Commissie heeft nieuwe criteria vastgesteld voor het EU Ecolabel. Het nieuwe keurmerk heeft betrekking op meer papieren producten: het omvat nu ook briefpapier, papieren draagtassen, papieren inpakpapier en cadeaupapier.

Het EU Ecolabel wordt toegekend aan duurzaam ontworpen producten die voldoen aan 10 strikte milieucriteria die zowel productspecifiek (substraat, recycleerbaarheid) als productie-gerelateerd zijn (emissies, afval, energie).

De Europese grafische koepelorganisatie Intergraf heeft er op aangedrongen dat aanvragers een Ecolabel-licentie voor een productlijn kunnen krijgen: “Over het algemeen wordt het milieukeurmerk toegekend aan een product waarvan de specificaties ook in de loop van de tijd niet veranderen. Bij drukwerk bepaalt echter de klant telkens opnieuw de specificiaties: het ene product zal dus steeds weer anders zijn dan de andere. Het nieuwe EU Ecolabel erkent deze uitzondering en stelt daarom nu bedrijven in staat een certificatie voor een productlijn aan te vragen.”

“Met het nieuwe EU-milieukeurmerk voor drukwerk kunnen Europese drukkers de milieuprestaties van hun producten en processen aantonen”, stelt Beatrice Klose, secretaris-generaal van Intergraf, tevreden vast. Overigens komen verpakkingen, etiketten en materialen die met levensmiddelen in aanraking komen niet in aanmerking voor het keurmerk.

Plaats een reactie