Erkenning voor Nederlandse boekontwerpers

Uit 278 inzendingen zijn door een deskundige jury de 33 ‘Best Verzorgde Boeken’ van 2019 gekozen. Bij de internationale jurering Schönste Bücher aus aller Welt werden binnen die Nederlandse selectie bovendien een Bronzen Medaille en een Eervolle Vermelding toegekend.

In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 ‘Best Verzorgde Boeken’, georganiseerd door de gelijknamige Stichting. De geselecteerde uitgaven onderscheiden zich op het gebied van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaal, druk- en bindwijze.

“Op het internationale platform doen ook dit jaar de Nederlanders het goed”, stelt de organisatie. Twee boeken van ontwerper Hans Gremmen, tevens uitgever (Fw:Books) vielen in de prijzen. Een Bronzen Medaille gaat naar Andres Gonzalez – American Origami (productie: Fine Books (Jos Morree), Colour and Books (Sebastiaan Hanekroot), Grafiplaza, Agia & Lith). Een Eervolle Vermelding is voor Elspeth Diederix – When Red Disappears (Productie: robstolk®, Boekbinderij Patist).

Internationale erkenning

Voor de vijfde jaar op rij heeft ook een Studentenjury (vijf studenten van Nederlandse topacademies) haar eigen selectie uit de inzendingen gemaakt. Deze uitverkiezing wordt in augustus bekendgemaakt.

Boeken

Plaats een reactie