Friese Dwarsligger maakt oversteek naar VS

De ‘Dwarsligger’, het op dundruk uitgevoerde mini-boek concept uit Friesland, probeert voet aan wal te krijgen in de VS. Met een eerste oplage van 350.000 exemplaren en een vervolgopdracht voor nog eens 80.000 stuks – en een lovend artikel in de New York Times plus belangstelling van Amazon – lijkt er alvast sprake van een vliegende start.

In het AD legt Jacco Klok, marketing- en salesdirecteur bij Royal Jongbloed – dat de boeken drukt – uit waarom tien jaar na de introductie van Dwarsligger nu de VS aan de beurt is: “Onze eerste focus lag op Nederland en daarna op Europa. Het kost tijd een goed concept voor ieder land op te stellen. In de VS werken we samen met de Amerikaanse tak van Penguin Books. Wij drukken, zij geven uit. Het mooie is dat Penguin de populaire schrijver John Green, bekend van de bestseller The Fault in Our Stars, aan de Amerikaanse dwarsligger heeft gekoppeld. De combinatie van een nieuw boekconcept én de naam John Green gaat hopelijk werken.”

Het Dwarsligger-concept won in 2009 de Van Speijk Innovatie Prijs voor de Grafimedia Industrie en later onder andere ook een NIMA Award. Inmiddels zijn er in Nederland zo’n 600 titels als Dwarsligger uitgegeven en zijn er ruim twee miljoen miniboekjes verkocht, volgens Klok.

Introductievideo ‘Dwarsligger’ uit 2009

 

Bij Omrop Fryslân geeft hij toe dat niet in elk land waar de dwarsligger verschijnt, het onmiddellijk een succes is: in Engeland lukte dat tot dusver niet goed, vanwege problemen met de retail, terwijl in Turkije juist wel veel dwarsliggers worden verkocht. “Dat komt, omdat ze daar bij de kassa liggen en als impulsaankoop worden meegenomen. Bovendien rijden er scooters in Istanbul rond, waar ze dwarsliggers mee verkopen.”

 

 

 

Boeken

Plaats een reactie