‘Dutch Posters 1997-2017’ ook postuum eerbetoon aan Beeke

Tijdens Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven wordt het boek Dutch Posters 1997-2017 gepresenteerd. Nu grafisch ontwerper Anthon Beeke – die de selectie van zo’n 350 affiches voor dit boek samenstelde – kort voor de verschijning is overleden, is dit boek tevens een postuum eerbetoon aan hem. Honderd affiches uit het boek zijn van 20 oktober tot en met 4 november te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

In 1997 publiceerde Anthon Beeke Dutch Posters 1960-1996. Dit boek is inmiddels een collectors item. Sindsdien is er geen overzichtsboek over Nederlandse affiches gepubliceerd. Tijd voor deel 2, vonden de jonge ontwerpers Janneke Smale en Omar Saiid, die beiden werkzaam waren bij Studio Anthon Beeke voordat zij in 2010 hun eigen bureau oprichtten.
Anthon Beeke tijdens de selectiefase voor het boek (foto: O. Saiid)

Voor Dutch Posters 1997-2017 zijn 150 ontwerpers uitgenodigd die samen 3.500 affiches hebben ingestuurd. Daarvan zijn ongeveer 350 affiches in dit boek opgenomen. De selectie werd mede bepaald door het visuele verhaal dat wordt verteld, door beelden die elkaar versterken of op elkaar reageren samen te laten zien

Deze selectie van twintig jaar culturele affiches geeft een prachtig beeld van de ontwikkeling van het Nederlandse affiche. Ze zeggen wat over de tijd waarin we leven, over de kunst die we maken, maar vooral over het vak ontwerpen. Beeke toont dat Nederlandse affichemakers in een rijke traditie staan, die terug gaat tot makers als Piet Zwart, Dick Elffers, Willem Sandberg en Wim Crouwel.
Het omslag van ‘Dutch Posters 1997 – 2017’

Nadat alle drukproeven waren goedgekeurd en Dutch Posters 1997-2017 klaar lag om naar de drukker te gaan, overleed Anthon Beeke onverwachts op 25 september 2018 in zijn woonplaats Amsterdam aan een herseninfarct.

Grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018)  was adjunct directeur bij Total Design en begon in 1981 studio Anthon Beeke. Hij is bekend om zijn spraakmakende affiches voor Zuidelijk toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, de Theatercompagnie en de KunstRai. Veel van zijn ontwerpen zijn bekroond. Beeke ontving o.a. de H.N. Werkmanprijs, de Grafische Cultuurprijs en de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam.

Plaats een reactie