Duizendste editie Volkskrant Magazine in gouden jasje

Op 4 september 1999 verscheen de eerste aflevering van Volkskrant Magazine als bijlage bij de zaterdagse editie van De Volkskrant. Dit weekend viel de duizendste editie op de mat – met een gouden omslag.

Behalve de inhoud is ook de vaak opvallende vormgeving een belangrijk onderdeel van Volkskrant Magazine. In 2018 verscheen bijvoorbeeld het speciale designnummer met maar liefst tien verschillende omslagen van de hand van ontwerpers van naam en faam, waaronder Wim Crouwel en Erik Kessels. Vorig jaar werd de vormgeving van Volkskrant Magazine bekroond met goud op het prestigieuze Society of Publication Designers Awards Gala.

Video van de productie van het gouden omslag

“Toen het jubileumnummer naderde, ging het al snel over al de covers”, schrijft magazine-chef Aimée Kiene in het voorwoord. “Zou het niet geweldig zijn, dachten we, als de lezer met één klik alle covers bij elkaar zou kunnen vinden, om er eindeloos doorheen te scrollen, te zoeken op naam van de fotograaf, of de geportretteerde, of op het gevoel dat de cover uitstraalt.”

Elke cover van het Volkskrant Magazine

Klein praktisch obstakel bij dit plan: het eerste nummer van het Volkskrant Magazine verscheen in 1999: “Zeker tot 2004 waren de covers niet gedigitaliseerd. En dus voltrok zich de afgelopen weken een huzarenstukje. Met vereende krachten zijn honderden magazinecovers opgespoord uit de archieven, ingescand en gerubriceerd.” Alle covers zijn nu verzameld en doorzoekbaar op de speciale ‘1000 Covers’-webpagina.

“Achter elke cover van het Volkskrant Magazine gaat een verhaal schuil”, zegt art director en zelfbenoemd coverjunkie Jaap Biemans. Ter ere van het duizendste magazine vertelt hij in De Volkskrant over zijn tien favorieten.

Plaats een reactie