Documentaire ‘Boom maakt boek’

In een tijd waarin alles digitaliseert bereikt de internationaal geroemde grafisch ontwerper Irma Boom grote hoogten als het gaat om het ontwerpen van boeken. In de film ‘Boom maakt Boek’ neemt regisseur Lex Reitsma de kijker mee in de wereld van Irma Boom. De documentaire wordt op 20 september op televisie uitgezonden om 22:55 uur op NPO 2.

Ze knipt en plakt, ze vouwt en aait, ze snijdt en lijmt, met de Prittstift als haar beste vriend: bij grafisch ontwerpster Irma Boom ontstaan de boeken onder haar handen, op papier. Ze overlegt met de binder over de naaibrug en met de drukker over de juiste kleur geel: het ene geel is ondeugend en het andere tuttig. In de documentaire Boom maakt boek biedt regisseur Lex Reitsma een blik op Booms gevarieerde werk en daarmee op Boom zelf. Eindeloos schaaft ze aan haar ontwerpen want “het kan altijd beter”.

De eigenzinnige Boom, die niet vaak in de media te zien is, werkt in haar studio dag en nacht aan twee nieuwe boekontwerpen. Daarnaast vertelt ze over haar inspiratiebronnen en over een aantal van haar unieke ontwerpen, waaronder het inktloze, volledig witte Chanel No 5-boek, het Renault-boek van ‘bijna vloeibaar metaal’ en het boek 1001 vrouwen.  Regisseur Reitsma, zelf ook grafisch ontwerper, legt dit alles in een geconcentreerde stijl vast en brengt zo met Boom maakt boek tevens een ode aan het grafisch ontwerpen.

In De Groene Amsterdammer schreef tv-recensent Walter van der Kooi alvast een lovende recensie over de documentaire: “Het geheim van de kunstenaar (want dat is ze, de dienstbaarheid van vormgeving ver voorbij) valt nooit te ontsluieren – wel groeit je waardering voor vakvrouwschap, bezetenheid, originaliteit en autonomie.”

 

Boeken

Plaats een reactie