‘Digital natives verkiezen toch te studeren op papier’

Studenten hebben, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, een voorkeur voor papieren dragers bij het studeren (51%). Dat blijkt uit Belgisch onderzoek. De combinatie papier/digitaal volgt op korte afstand met 45%. Slechts 4% geeft aan een voorkeur te hebben voor (louter) digitale dragers bij het studeren. 

De Belgische leermiddelenproducent VAN IN vroeg aan zo’n 300 studenten in het hoger onderwijs hoe ze studeren en of ze daarbij gebruikmaken van papieren of digitale leermiddelen. Papier kwam daarbij overtuigend op de eerste plaats. “Bij de vraag waarom ze een voorkeur hebben voor papier geeft deze generatie digital natives onder meer aan dat ze zich beter kunnen concentreren wanneer ze een papieren cursus voor zich liggen hebben.”

Studenten in het hoger onderwijs (beeld: VAN IN / De Boeck)

Notities toevoegen of markeren gaat sneller en makkelijker en studenten worden minder afgeleid dan met een pc of tablet. Schrijven helpt ook om de leerstof te memoriseren, constateren ze.

Combinatie papier en digitaal

Zij die een voorkeur uitspraken voor de combinatie papier en digitaal vinden dat beide complementair zijn: de papieren cursus bevat alle leerstof, de online presentatie toont welke accenten de docent legde. Samenvattingen maken studenten het liefst op hun pc. 

Boeken

Plaats een reactie