Digitaal lezen groeit, papier blijft populairst

Het lezen van digitale boeken blijft in populariteit stijgen. Toch is papier nog steeds veruit het favoriete medium om boeken te lezen. Dat blijkt uit het jaarlijks GfK-onderzoek ‘Trends in Digitale Media‘, schrijft KVB Boekwerk.

“Vergeleken met 2021 lezen meer Nederlanders e-books”, aldus brancheorganisatie KVB Boekwerk. “In 2021 las nog 37% wel eens een e-book; in 2022 was dit 41%. Ook het aandeel luisteraars van luisterboeken is gestegen, van 16% naar 18%. Het gebruik van papieren boeken is daarentegen juist iets gedaald. Papier blijft nog steeds het populairste medium om boeken te lezen: 71% van de Nederlanders las in 2022 een papieren boek (tegenover 74% in 2021).”

Digitaal lezen groei (bron: KVB Boekwerk, GfK)

Uit het GfK-onderzoek blijkt verder dat de e-reader bovenaan het rijtje staat als het gaat om gebruiksduur van een medium. “E-readerlezers spenderen gemiddeld 178 minuten (ongeveer 3 uur) per week aan het lezen van e-books op de e-reader. Papieren boeken worden gemiddeld 139 minuten (bijna 2,5 uur) per week gelezen.”

“Luisterboekluisteraars gebruiken het liefst de smartphone: zij spenderen 106 minuten (bijna 2 uur) per week aan het luisteren naar een luisterboek op hun telefoon. Minder populair is de tablet. Men gebruikt deze gemiddeld een half uur per week voor het lezen van een e-book of het luisteren van een luisterboek.”

Lees meer over het onderzoek bij KVB Boekwerk.

Boeken

Plaats een reactie