“Digitaal het minst betrouwbaar”

Niet alleen marketeers, ook consumenten verliezen het vertrouwen in online media, blijkt uit internationaal onderzoek.

Het Canadese CMO Council onderzocht de voorkeuren van 2000 respondenten in de VS, het VK en Canada. Een slordige 63 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze positiever op een advertentie op social media zouden reageren als deze in een traditionele omgeving werd geplaatst. Van de top 5 mediakanalen worden social media het minst vertrouwd.
Zo’n 40 procent van de ondervraagden hebben software geïnstalleerd om advertenties te blokkeren op hun smartphone, tablet of desktop-computer. Nog eens 14 procent geeft aan dit op korte termijn ook te doen.

Schadelijk voor het merk

Verwerpelijke inhoud op bijvoorbeeld Facebook en Twitter blijkt een belangrijke reden om de kanalen te wantrouwen. Het automatisch plaatsen van advertenties naast extremistische boodschappen is in de praktijk lastig te vermijden. Dat baart niet alleen de marketeers zorgen, maar ook de consument. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat ze hun favoriete merken links laten liggen als die direct naast “verwerpelijke” inhoud of nepnieuws wordt geplaatst. Nog eens 37 procent heroverweegt om iets van zo’n merk te kopen en 11 procent wil er niets meer mee te maken hebben. 9 procent geeft aan ook uiting te geven aan hun ongenoegen.
Volgens het onderzoek is het plaatsen van advertenties naast verwerpelijke inhoud schadelijk voor het merk. Advertenties in vertrouwde media worden sneller geaccepteerd.

Reacties

  1. Eddy Hagen

    Inderdaad, er zijn al meerdere studies die aangeven dat print meer vertrouwd wordt, dat print meer effect heeft. In tegenstelling tot wat dikwijls wordt verteld. Ik heb een hele reeks studies samengevat in dit artikel: https://www.insights4print.ceo/2017/02/reality-check-on-digital-advertising-vs-print/
    Misschien ook nog even meegeven: heel wat studies over de evolutie van reclamebestedingen gaan over de allocatie marketingbudgetten over de verschillende mediatypes en welke evolutie marketers daarin zien. Slechts zeer zelden wordt er naar de consument gekeken en wat er invloed heeft op zijn gedrag. Nochtans zou dat net het onderwerp van zo’n studies moeten zijn…

  2. Henk Gianotten

    Ik ben het helemaal eens met de conclusies. Irritatie en ongeloof domineren dan het gevoelsspectrum. Soms is het ook komisch als je de FB-pagina van een commerciële drukker bekijkt en dar in de rechterkolom geconfronteerd wordt met 2 advertenties van zowel Reclameland als Vistaprint. Marketingmensen melden dat zoiets niet kan maar het gebeurt dus toch. Net als de combinatie Rode Kruis en Geen Stijl of Volkskrant en Geen Stijl. Natuurlijk heb je bij de traditionele krant heel soms ook van die komische combinaties zoals een advertentie voor vakanties in Turkije en het bericht dat Turkije de grenzen sluit voor buitenlanders.

Plaats een reactie