‘Die Zeit’ uitgeroepen tot World’s Best Designed Newspaper

Het Duitse dagblad Die Zeit mag zich dit jaar ’s werelds best vormgegeven krant noemen. Ook Het Parool en De Volkskrant behoorden tot de finalisten van de jaarlijkse competitie.

“Een goed krantenontwerp gaat over meer dan een palet van verfijnde letters, boeiende fotografie, prachtige illustraties en informatieve afbeeldingen”, stelt de jury. “Een goed ontwerp geeft de lezer een coherente ervaring. Daarbij draagt elk zorgvuldig gekozen element bij aan het overbrengen van meer dan de som der delen. De beste ervaringen bieden context, duidelijkheid en begrip zoals alleen een gedrukte krant die kan bieden. 

De internationale vakjury licht haar keuze voor Die Zeit toe. “Deze krant levert een leeservaring op die echt anders is. Net als een gekoesterd boek, nodigt de opzettelijk literaire presentatie van Die Zeit lezers uit om tijd door te brengen met de inhoud ervan. Zonder de afleiding van visuele signalen die de aandacht afleiden. De minimalistische ontwerpkeuzes van Die Zeit creëren een duidelijke hiërarchie. Beelden dienen niet alleen als aanvulling op de tekst, maar kunnen ook als een op zichzelf staand visueel element fungeren. Sterke, kunstzinnige fotobewerkingen zijn een onderscheidend kenmerk. Er wordt zoveel zorg en aandacht besteed aan elke pagina, dat we ons kunnen voorstellen dat een lezer een nummer bewaart om er de hele week in te blijven lezen.”

Het Parool behoorde opnieuw tot de finalisten in de competitie voor de titel World’s Best Designed Newspaper. Ook De Volkskrant en The New York Times maakten dit jaar kans.

Kranten

Plaats een reactie