Ton Roos maakte 50 euro weer veilig (voor even)

Ton Roos heeft als directeur bankbiljetten bij de Europese Centrale Bank met zijn team jarenlang gewerkt aan het vernieuwde briefje van 50 euro.

Vanaf 4 april  2017 uit de geldautomaat te trekken.

Het is nodig, want het 50 eurobiljet is het populairst bij vervalsers. Roos: “Het is een voortdurende strijd met valsemunters, die we altijd willen winnen.”

Is het met dit nieuwe briefje van 50 afgelopen met al die vervalsingen?
De geschiedenis leert dat het altijd voorlopig is. De technologie gaat vooruit, en na een tijdje weten vervalsers weer in de buurt te komen. Dan weten wij bij de ECB dat we aan de slag moeten om iets nieuws te bedenken. Voor het echt een probleem wordt, komen wij al met een verbeterd bankbiljet uit. Dat moet ook wel, want het duurt even voor we een nieuw biljet hebben ontwikkeld.

Hoe doe je dat dan, een nieuw eurobiljet bedenken?
Met dit 50 euro biljet zijn we twee tot drie jaar bezig geweest. Het drukken van 9 miljard nieuwe bankbiljetten doe je niet zomaar. Er zijn meerdere drukkerijen in Europa mee bezig. Die moeten allemaal dezelfde kwaliteit kunnen drukken, zodat er geen onderscheid is tussen een briefje uit Duitsland of uit Frankrijk.

En we moeten alle echtheidskenmerken uitgebreid testen. Wat kunnen vervalsers niet, of heel moeilijk namaken? Moeten bepaalde kleuren anders? Kan alles wel met de beschikbare technologie die we hebben? Werken al die nieuwe kenmerken op een briefje? In de pilot fase laten we 20 miljoen biljetten drukken. Die controleren we steekproefsgewijs.

Het hele artikel lezen op RTL Nieuws? Klik hier.

Plaats een reactie