Designmuseum toont posters uit Oekraïne

Vorige maand opende Design Museum Dedel in Den Haag een van de grootste Oekraïense affiche-tentoonstellingen in Europa, met bijna vijftig oorlogsposters van de beste hedendaagse Oekraïense kunstenaars.

Daria Lysenko, curator van de tentoonstelling, vertelt: “Met het begin van de invasie door de troepen van de Russische Federatie werd duidelijk dat de kunstvorm van het affiche de snelste artistieke manier is om over de oorlog in Oekraïne te vertellen.”

“Een poster in oorlogstijd werd in de vorige eeuw altijd in opdracht van de staat gemaakt, maar de posters die op deze tentoonstelling worden gepresenteerd zijn op eigen initiatief van de kunstenaars gemaakt als onmiddellijke reactie op de oorlogsgebeurtenissen. De meeste van deze posters werden gemaakt voor sociale netwerken als uitdrukking van de emotie van de kunstenaars, maar ook als een mogelijkheid voor mensen om deze werken online te delen in situaties waarin hun eigen woorden simpelweg ontbraken door de pijn.”

Affiche ‘Russian battleship’

De expostie toont ook Oekraïense posters uit de jaren twintig uit de collectie van Design Museum Dedel, die de rijkdom van het culturele leven van de Oekraïners een eeuw geleden illustreren.

Met deze tentoonstelling wil het museum het Nederlandse publiek vertellen over de belangrijkste gebeurtenissen die na 24 februari 2022 in Oekraïne plaatsvonden, maar ook fondsen werven voor medische hulp in Oekraïne. Van de opbrengst van de verkoop van de posterprints in beperkte oplage gaat 65% naar het fonds Healthcare4Ukraine.

De tentoonstelling “UKRAINE. PEOPLE. COURAGE. POSTERS” duurt nog tot 21 mei 2023 en wordt afgesloten met een veiling voor het goede doel.

Plaats een reactie