De mooiste boekomslagen – wereldwijd – van 2020

Het Amerikaanse AIGA presenteert de jaarlijkse ranglijst met de 50 beste boekomslagen. De jury beoordeelde bijna 700 inzendingen uit 36 landen. Ook het Amsterdamse bureau ‘Dog and Pony’ werd geselecteerd met het omslag voor de thriller Grid.

De vakjury, onder leiding van Gail Anderson, beoordeelde elke inzending op het complete ontwerp: van concept en innovatie tot en met de uitvoering in typografie en illustratiegebruik. Een opvallende trend dit jaar was het toegenomen gebruik van handschriften en met de hand geïllustreerde omslagen, constateert de jury. Mogelijk is dat een gevolg van de coronamaatregelen die ook beperkingen oplegden aan het boekontwerpproces.

“In een jaar dat op allerlei manieren de banden tussen mensen verbrak, zorgden boeken ervoor dat we toch in contact bleven met elkaar en met de wereld. Boeken spelen een belangrijke rol in ons leven. De manier waarop we verhalen tot ons nemen mag dan zijn veranderd, maar onze waardering voor boeken is onverminderd groot”, stelt de jury vast.

Het boekomslag van Grid, ontworpen door Dog and Pony

Over het omslag van het boek Grid schrijft de jury: “Een onverwachte cover voor een thriller, met een zich oneindig herhalende typografie. Interessant is ook dat de naam van de auteur niet op het omslag staat, maar het woord ’thriller’ wél.” De ontwerpers van het Amsterdamse bureau ‘Dog and Pony’ lichten hun ontwerp toe: ‘We wilden iets doen dat niet erg gebruikelijk is in dit genre, namelijk een puur typografisch omslag. Door de titel letterlijk als een typografisch grid af te beelden in zwart-wit, zorgt het ontwerp direct al voor een zekere spanning. We zijn blij dat de uitgeverij de moed had om ons toe te staan de naam van de auteur alleen op de rug te vermelden, zodat we een strak en krachtig ontwerp voor de voorkant konden maken.”

Boeken

Plaats een reactie