De bibliotheek van Anthon Beeke

In het CODA Museum in Apeldoorn is een tentoonstelling te zien van de boekencollectie uit de bibliotheek van de in 2018 overleden grafisch ontwerper Anthon Beeke. “Je vindt er boeken over grafisch ontwerp, cultuur, fotografie, typografie, jazz en erotiek. Mooi en inspirerend en soms uitdagend en ondeugend. En uiteraard mag je alle boeken aanraken en doorbladeren”.

Bij iemand voor het eerst binnenkomen en het liefst meteen de boekenkast bekijken? Een neiging die veel mensen herkennen. Een boekencollectie vertelt immers een persoonlijk verhaal dat delen van het karakter en de voorkeuren van de verzamelaar onthult.

Lidewij Edelkoort, levenspartner van grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018), en Charlotte Grün van Studio-OOK ontwikkelden BOEKen DELEN. Dat is een meerjarig programma dat de boekencollecties van bekende Nederlanders door het land laat reizen. De bijzondere bibliotheek van grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018) vormt het startpunt.

Uit de bibliotheek van Beeke

Anthon Beeke is jarenlang adjunct-directeur bij ontwerpbureau Total Design Amsterdam. Hij begint in 1981 Studio Anthon Beeke. Kenmerkend voor zijn oeuvre is dat zijn ontwerpen nimmer op grafisch ontwerpen lijken. In de loop van zijn carrière zoekt – en vindt – hij zijn inspiratie steeds meer buiten zijn eigen vakgebied.

Meer dan boeken

De tentoonstelling BOEKen DELEN in CODA Museum (te zien tot en met 22 mei 2022) toont niet alleen de boekenverzameling van Anthon Beeke. Ook de iconische affiches die hij ontwierp voor Toneelgroep Amsterdam, KunstRAI en het Centraal Museum in Utrecht en persoonlijke voorwerpen maken deel uit van de tentoonstelling. Beeke had namelijk de gewoonte allerlei spullen tussen zijn boeken te bewaren. Een muziekdoosje, stempels van letters en kunstwerkjes van Klaas Gubbels; het zit allemaal verstopt in de bibliotheek van Anthon Beeke. Dat maakt een bezoek aan de tentoonstelling in CODA Museum tot een bijzondere en intieme ervaring.

Uit de bibliotheek van Beeke

Boekenweek

De Boekenweek (9 tot en met 18 april 2022) valt binnen de duur van de tentoonstelling en heeft als thema ‘Mijn eerste liefde’. In de Boekenweek presenteert CODA activiteiten rondom dit thema en in aansluiting op de tentoonstelling. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het CODA Museum.

Boeken Buitenreclame

Plaats een reactie