De bestverkochte boeken van 2022

Daar waar de rivierkreeften zingen‘, geschreven door Delia Owens en vertaald door Mariëtte van Gelder, is met 212.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2022.

“Het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek van vorig jaar is De Tijdmachine van Rutger Vink & Thomas van Grinsven”, maakte het CPNB onlangs bekend. “Dat boek komt op de vierde plek in de CPNB Top 100 bestverkochte boeken van 2022 en is tevens het hoogst genoteerde kinderboek.”

Het CPNB zette een aantal opvallende boeken feiten van de ‘CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2022’ op een rij:

  • Overprikkeld brein van Charlotte Labee (Kosmos Uitgevers) is met de 5de plek het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictieboek.
  • Gewetenloos van Karin Slaughter, vertaald door Ineke Lenting (HarperCollins), is met de 8ste plek het bestverkochte spannende boek. Roadtrip van Suzanne Vermeer (A.W. Bruna) is met de 12de plek het hoogst genoteerde Nederlandstalige spannende boek. Er staan net als in 2021 in totaal veertien spannende boeken in de Top 100.
  • Ik ga leven van Lale Gül (Prometheus) is met de 18de plek het hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige fictieboek, vorig jaar stond dit boek op de 3de plek.
  • Wij waren, ik ben van Israel van Dorsten (Uitgeverij Pluim) is met de 7de plek de hoogst genoteerde Nederlandstalige debutant.
  • Jamie Oliver – EEN van Jamie Oliver, vertaald door Jaromir Schneider (Kosmos Uitgevers), is met de 79ste plek het bestverkochte kookboek. Er staan in totaal twee kookboeken in de Top 100, dat zijn er twee minder dan vorig jaar.
  •  In de Top 100 staan 53 boeken die in 2022 voor het eerst zijn uitgegeven. De drie oudste boeken in de lijst zijn allemaal kinderboeken. Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle, vertaald door J.H. Gever (Gottmer), op de 45ste plek, verscheen oorspronkelijk in 1977 en is daarmee het oudste boek in de Top 100.
  • Er staan vijf oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in de top 10. Oorspronkelijk Nederlandstalige boeken bezetten meer dan de helft van de Top 100 met in totaal 53 boeken. Dat zijn er zeven meer dan vorig jaar.
  • Het meest populaire genre in de Top 100 was in 2022 oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictie (28 boeken), gevolgd door vertaalde fictie (24 boeken in de lijst).
  • Naast Lucinda Riley, die met haar boeken veertien keer in de Top 100 staat, waren er nog tien andere auteurs met meerdere boeken in de Top 100: Hanneke de Zoete, Suzanne Vermeer, Rutger Vink & Thomas van Grinsven, Michael Pilarczyk, Corina Bomann, Raynor Winn, Roxane van Iperen, David Baldacci, Michel van Egmond en Youp van ’t Hek.
Boeken

Plaats een reactie