De atlas als spiegel van de tijd

Het aardrijkskundeonderwijs heeft sinds 1877 vele ontwikkelingen doorgaan, en die zie je terug in de atlas. Eerst staat topografie centraal, daarna thematische kaarten. De tentoonstelling ‘De Bosatlas. De kunst van het weglaten’ toont het verhaal áchter dit cultureel erfgoed.

Bosatlas
De kunst van het weglaten

De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe worden kaarten gemaakt, toen en nu, en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven? Op die vragen geeft de expositie in GRID, Grafisch Museum Groningen, antwoord.

Pieter Roelf Bos introduceerde in zijn atlas het fenomeen van de ‘leer scheinende Karten’. ‘De kunst van het weglaten’ is een uniek en revolutionair inzicht dat voor de redactie van de Bosatlas tot op de dag van vandaag een belangrijke leidraad is bij het ontwikkelen van kaarten en atlassen.
Vandaag de dag is er natuurlijk de volledig gedigitaliseerde Bosatlas. Door mee te ontwikkelen, vormt de Bosatlas een stevig fundament in het moderne aardrijkskunde-onderwijs. Daarnaast is de Bosatlas sinds 2004 ook actief buiten de schoolmuren met een reeks thematische atlassen.

De tentoonstelling loopt van 11 mei tot en met 27 oktober 2019.

Boeken

Plaats een reactie