DDA: “Grafisch ontwerp van een hoog niveau”

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende, vernieuwende en baanbrekende projecten. Onder de winnaars van 2018 bevinden zich ook weer een aantal toonaangevende grafische topstukken, stelt de jury: “Dit is grafisch ontwerp van een hoog niveau.”

De Awards worden in verschillende categorieën toegekend, waaronder ‘Communication’ waarbij wordt gelet op ‘nieuwe media, of nieuwe toepassingen van bestaande, die communicatie op originele wijze verbetert en/of verandert’. In deze categorie werden drie winnaars geselecteerd: ontwerper Hansje van Halem voor haar huisstijl voor het Lowlands festival, Chives Archives en René Put voor hun project ‘Wat nu, Koetsier?’ bij Het Parool, en Moniker voor het project ‘Paperstorm.it’. Maar bijvoorbeeld ook in de categorie ‘Design Research’ (voor ‘scenario’s en concepten die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek’) viel een interessant grafisch project in de prijzen: MacGuffin Magazine van The Cabinet.

Lowlands 2018

Hansje van Halem is sinds 2017 de nieuwe hoofdontwerper voor Lowlands festival. Lowlands noemt haar ontwerp ‘een zinsbegoocheling die past bij festivals en muziek’ en ook de jury is enthousiast over deze caleidoscopische nieuwe huisstijl, waarin typografie de hoofdrol speelt: “We zien dat de ontwerper zich verder bekwaamt en piekt in specialistische en intensieve samenwerkingen. De jury prijst daarnaast het lef van de opdrachtgever. Het is goed dat Lowlands weer voor een individuele ontwerper heeft gekozen en niet voor een groot bureau. Het is lovenswaardig en knap dat van Halem haar zo herkenbare handschrift via vernuftig technische middelen heeft ingezet; de nieuwe Lowlands stijl is een nieuw en innovatief systeem, dat verder gaat dan identity. Dit is grafisch ontwerp van een hoog niveau.”

‘Wat nu, Koetsier?’

Het project ‘Wat nu, Koetsier?’ bestaat uit een serie vrije werken die wekelijks werden gepresenteerd als advertentie in Het Parool. De serie van 45 kleine digitale en analoge ‘advertenties’ is geïnspireerd op het werk en gedachtegoed van de conceptueel kunstenaar Hans Koetsier, die in de jaren ’70 en ’80 een vergelijkbare serie advertenties presenteerde. De werken zijn gebundeld en op groot formaat uitgebracht als dagbladkrant, en online gearchiveerd op watnukoetsier.nl. De jury stelt: “Deze ode aan een bijna vergeten kunstenaar is een mooi initiatief en een prachtig totaalconcept. Met de geschiedkundige aanpak geven de makers de historie van het grafisch ontwerpvak een podium en Koetsier een standbeeld.”

Paperstorm.it

 Paperstorm.it is een speelse digitale campagne, die de fysieke eigenschappen van papier en het vallen van flyers onder invloed van wind simuleert. De campagne had als doel het belang van de Amerikaanse wet voor netneutraliteit te onderstrepen, nadat deze door de FCC (Federal Communication Commission) onder druk kwam te staan. Het campagne idee stamt uit de tijd van de flyerbombardementen: vliegtuigen dropten miljoenen flyers, om zo een (politieke) boodschap te verspreiden. “De beleving is knap gemaakt, heel tastbaar en met goed geluid”, stelt de jury. “Slim om hier ontwerpers voor in te zetten; de boodschap is relevant en wordt door de luchtige aanpak effectief verspreid.”

MacGuffin Magazine

Het MacGuffin magazine vertelt ongewone verhalen over doodgewone dingen. Vanuit verschillende disciplines en invalshoeken – van literatuur tot designkritiek en van beeldessay tot graphic novel – wordt de context en het gebruik van alledaagse voorwerpen als de kast, het touw of de gootsteen belicht. De jury is unaniem enthousiast: “De conceptuele opzet en heldere uitwerking zorgen voor balans in ieder nummer; de impact wordt met elke uitgave groter. De oogst tot nu: een visueel en inhoudelijk aanstekelijk en enthousiasmerend product, dat een brede (en jonge!) doelgroep aanspreekt. Alledaagse gebruiksvoorwerpen worden in deze context sociaal, sociologisch en designhistorisch belangwekkende thema’s. MacGuffin overtuigt met de relevantie van hun onderzoek, waardoor ze – na een eerdere nominatie – dit jaar tot de winnaars behoren.”

Dutch Design Week

Het werk van alle winnaars wordt tijdens Dutch Design Week (van 20-28 oktober 2018 in Eindhoven) tentoongesteld. Dan kiest een internationale vakjury uit alle winnaars ook de winnaar van de Future Award. Het publiek bepaalt de winnaar van de Public Award. Ook Print Pakt is tijdens de Dutch Design Week weer in Eindhoven aanwezig.

Plaats een reactie