Dagblad De Gooi- en Eemlander viert 150-jarig bestaan

Dagblad De Gooi- en Eemlander viert het 150-jarig bestaan met een speciale jubileum-editie. “We zijn blij dat we in de bijlage een heel opbeurende boodschap kunnen brengen: de krant groeit als kool door een nieuwe manier van werken. Tegenwoordig komt de hele wereld bij ons kijken hoe we dit doen.”

De redactie blikte terug op de voortvarende start van de krant: “In 1859 neemt de jonge typograaf Johannes Geradts in Hilversum de drukkerij over van de een jaar daarvoor overleden Pieter Marius van Cleef. Hij verhuist de zaak naar de Langestraat waar hij op zaterdag 11 november 1871 het eerste nummer van Het Gooische Nieuwsblad uitbrengt.”

Staand werk in de zetterij.
Staand werk in de zetterij

“De opzet van het blad is nog bescheiden. Geradts is redacteur, hoofdredacteur, administrateur én drukker tegelijkertijd. Het nieuwsblad drukt hij op een eenvoudig drukpersje op zolder. De berichten in het op zaterdag verschijnende weekblad zijn soms maanden oud. Toch blijkt Het Gooische Nieuwsblad een schot in de roos. Ook al is het nieuws belegen, voor de Gooise lezers zijn de stukken nog steeds de moeite waard. En ze willen ook méér. Al na een maand moet Geradts de omvang van zijn nieuwsblad met een kwart uitbreiden.” Met de uitbreiding van zijn nieuwsblad in 1871 besluit Geradts ook om de naam te veranderen. Het Gooische Nieuwsblad wordt De Gooi- en Eemlander – precies 150 jaar geleden dus.

De jubileumeditie van De Gooi- en Eemlander

Het jubileum ging op 11 november niet onopgemerkt voorbij. Op de voorpagina van editie 34.066 schitterde een cartoon met de lezer in de hoofdrol. Ook in de feestelijke bijlage staan verhalen centraal van lezers en wat de krant voor hen betekent.

Kranten

Plaats een reactie