Dag van de Postzegel: cijferzegels 1876 in nieuw jasje

PostNL brengt ter gelegenheid van de Dag van de Postzegel een nieuw zegelvel uit. Ontwerper Sandra Smulders bracht het ontwerp van de cijferzegels uit 1876, met respect voor de oorspronkelijke postzegels, op allerlei manieren naar 2020.

Op basis van een ontwerp met een groot waardecijfer maakte Joh. Enschedé & Zonen uit Haarlem 144 jaar geleden een uniforme serie met waarden van ½, 1, 1½, 2 en 2½ cent, legt PostNL uit: “De ‘Frankeerzegels Cijfertype 1876’, ook wel de Cijferzegels 1876 genoemd, kregen lage frankeerwaarden om het versturen van kranten en ander drukwerk per post te stimuleren.”

Roterende cijfers

Voor het ontwerp van de Dag van de Postzegel 2020 heeft Sandra Smulders uit Gouda de grafische elementen uit de Cijferpostzegels 1876 opnieuw vormgegeven en gerangschikt. Zo is het waardecijfer 1 uit het ene ontwerp 180 graden geroteerd ten opzichte van het waardecijfer 1 uit het andere ontwerp. Op soortgelijke wijze zijn andere elementen uit de cijferpostzegels weergegeven, zowel in positie als in kleurgebruik.

De cirkel in het midden kreeg een schaduwrand waardoor er diepte ontstaat en kleurverschil in de achtergrond. Ook werd gebruikgemaakt van kleurverlopen, meerdere lagen, diepte, schaduwen en veel detaillering om het ontwerp naar deze tijd te halen. Dat kon ook, zegt Smulders, “omdat de huidige technieken immers vele malen beter zijn dan toen. Op deze manier is het een eigentijds postzegelvel geworden, terwijl je nog steeds duidelijk ziet waar het op gebaseerd is.”

De Dag van de Postzegel zou onderdeel zijn van de POSTEX 2020, maar deze beurs ging niet door vanwege de coronacrisis.

Plaats een reactie