Dag van de Postzegel 2022 eert De Ruyter

Voor de uitgifte van de Dag van de Postzegel nam PostNL dit jaar de De Ruyter-postzegels uit 1907 als onderwerp. Deze postzegels verschenen toentertijd ter ere van de 300e geboortedag van Michiel Adriaanszoon de Ruyter.

“De ontvangst van de De Ruyter-postzegels was in 1907 niet onverdeeld positief”, schrijft PostNL. “In de filatelistische bladen, maar ook in de algemene pers, stond stevige kritiek op het ontwerp en de uitvoering.” Grafisch ontwerper Sandra Smulders gebruikte de negatieve recensies van toen als ‘haakje’ voor haar nieuwe postzegelontwerp voor de Dag van de Postzegel (dd. 17 oktober) 2022 .

Een van de punten van kritiek was het ‘rommelige’ ontwerp van 1907. Om de postzegels van de Dag van de Postzegel 2022 de gewenste samenhang te geven, ontwikkelde Smulders een ontwerpconcept met grafische lijnen als golven van een wilde zee onderaan alle postzegels.

Blauw en steenrood

Dit jaar is er bij het Dag van de Postzegel-velletje voor het eerst sprake van 4-kleurendruk. Voor de nieuwe postzegels koos Smulders de kleuren waarin de historische De Ruyter-postzegels zijn verschenen. “Met de nadruk op blauw en steenrood”, aldus Smulders. “Het roodviolet keert ook terug, maar alleen heel bescheiden in de landsnaam Nederland.”

Gravure en prent

Het portret van De Ruyter is een weergave van een gravure van Hendrik Bary van De Ruyter. Voor het beeld van de zeeslag koos Smulders een prent van de Vierdaagse Zeeslag uit 1666 tussen de Nederlandse en Engelse vloot. De Ruyter won die slag.

Typografie

Voor de typografie van de teksten is gebruikgemaakt van de Masqualero Pro Stencil Regular uit 2017, ontworpen door Jim Ford. De landsaanduiding Nederland is gezet in de P22 Allyson Pro uit 2009, ontworpen door Paul D. Hunt.

Plaats een reactie