Verpakkingen combineren vele praktische eigenschappen. Ze beschermen de inhoud tegen invloeden van buitenaf, ze vereenvoudigen het transport en vergroten het gebruiksgemak.

Verpakkingen vormen bovendien een onmisbaar en effectief communicatiemiddel, waarmee veel meer dan alleen de inhoud zichtbaar wordt gemaakt. Vorm, kleur, beeld en typografie zorgen voor herkenning of hernieuwde aandacht bij de klant en bieden merkproducten de mogelijkheid zich te duidelijk onderscheiden van de concurrentie in de winkelschappen. 14_07_verpakkenDe bedrukking van de verpakking speelt een belangrijke rol in de waarde-perceptie van de klant en is dus medebepalend voor wat de consument bereid is te betalen voor een product. Algemeen geldt voor verpakkingen de regel: ‘unseen is unsold’.

Volgens het ABN AMRO brancherapport ‘Verpakkingsmiddelenindustrie’ van mei 2013 vertegenwoordigen papier en karton in waarde de grootste materiaalsoort in de verpakkingsmarkt in Nederland – goed voor ruim 42 procent marktaandeel, op afstand gevolgd door harde kunststof met ruim 22 procent marktaandeel. Ongeacht de materiaalsoort van de verpakking, speelt de bedrukking ervan een belangrijke rol.

De grote verscheidenheid aan materialen en toepassingen vormt een uitdaging voor zowel ontwerpers als drukkerijen. Uitstraling en kleur moeten immers steeds een eenheid blijven vormen en voldoen aan vaak strenge huisstijl- en kwaliteitseisen: ook als dezelfde verpakking in verschillende landen wordt geproduceerd, of als een merk gebruik maakt van zowel kartonnen als plastic verpakkingen.

De vraag naar hoogwaardige verpakkingen neemt toe. Waar eerst de A-merken het alleenrecht hadden op (dure) onderscheidende verpakkingen en gebruiksvriendelijke doseersystemen, zie je nu dat ook de eigen merken niet enkel een functionele verpakking kiezen. Dit heeft een gunstig effect op de marges van de verpakkingsmiddelenfabrikant. Op de langere termijn zijn er enkele ontwikkelingen die gunstig kunnen zijn voor de verpakkingsindustrie. Allereerst is de groei van on-the-go retailers.

Deze retailers vestigen zich op locaties waar veel mensen samenkomen, zoals trein- of busstations. De verpakkingen die zij verkopen zijn kleiner, omdat het vaak om one bite snacks of drankjes gaat. De groei van deze winkels weerspiegelt ook een verandering in mentaliteit, waarbij snelheid en gemak steeds belangrijker worden voor de consument.

Verder stijgen de aankopen via het web nog steeds stevig. In 2012 is de waarde van de online aankopen met dertien procent gegroeid. In het verlengde van verpakkingen ligt point-of-sale materiaal. Ingenieuze uitklapsystemen, vaak van karton met opvallende displays, zorgen voor een actiegerichte verkoop en stuwen de omzet omhoog.

Meer over Verpakkingen