Nederland telt circa twaalfhonderd betaalde publiekstijdschriften. In 2013 zijn er bijna zeshonderd miljoen exemplaren van publiekstijdschriften verspreid.

De totale betaalde oplage – abonnementen en losse verkoop – van publiekstijdschriften bedroeg in 2013 439 miljoen exemplaren.

In Nederland bereiken tijdschriften 12,2 miljoen mensen, 87 procent van de bevolking (dertien jaar en ouder). Bij tijdschriften groeit het lezen op digitale platformen langzaam: zo’n 13 procent van alle Nederlanders leest een tijdschrift wel eens op computer of laptop, 4,5 procent op een smartphone en 7,6 procent op een tablet. Overigens leest 73 procent van deze ‘digitale tijdschriftenlezers’ ook de papieren versie.

Is er toekomst voor het tijdschrift? Lezen jongeren straks nog? Ja, er is ´Geen sprake van ontlezing bij de jeugd´ stelt onderzoek.

Is er dan ook hoop voor print?

14_09_pp_tijdschriftenJa. Dat laten ook de oplagecijfers zien die het HOI verzamelt en controleert.

Mooi gemaakte bladen als Flow en Linda – en recent Bazaar – doen het goed. Papier emancipeert.

Visuele elementen die een beeldscherm moeilijk kan hebben – zoals grafische vormgeving, typografie, illustraties en fotografie – komen in druk altijd goed tot hun recht.

De meeste bladen worden misschien minder massaal verkocht, maar ze worden wel steeds mooier, exclusiever en bieden voor nu en in de toekomst voor veel mensen een welkom offline moment.

Meer over Tijdschriften

KLM terug op papier met ‘personeelsmagazine 2.0’

Millennials en Generatie Z: ‘Online reclame irritant’

SCP-studie: ‘Scherm vervangt papier niet bij het lezen’