Er is maar weinig drukwerk dat elk jaar opnieuw voor opwinding weet te zorgen, zoals een kalender dat doet: de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli bewees het half november maar weer eens.

Een nuttig gebruiksvoorwerp – in een oogopslag weet je precies waar je bent in de week, de maand of het jaar – maar je moet op een kalender toch vooral ook niet te snel uitgekeken raken.14_12_kalender_pir

De warenhuizen en boekwinkels doen aan het einde van het jaar goede zaken met kalenders: het is rond Sinterklaas en Kerst hoogste tijd het vorige exemplaar te vervangen en kalenders lenen zich uitstekend als cadeau.

Winkelketen Primera meldde begin 2014 een omzetstijging van 5 procent over het vorige jaar en zag daarbij de omzet in de groep agenda’s/kalenders zelfs met 9 procent groeien.

Ook vakblad KantoorVak Trends & Design signaleert kansen voor kalenders: “Iedereen kent de agendafunctie in zijn mailprogramma, de agendafunctie op zijn smartphone en tablet. En steeds meer bedrijven zijn overgestapt op het gebruik van de digitale agenda in hun organisatie. Dat heeft ontegenzeggelijk voordelen. Maar het gebruiksgemak is niet altijd even hoog; vaak zijn digitale agenda’s onoverzichtelijk. Voor producenten van fysieke agenda’s en kalenders is dit gunstig. Omdat de gebruiker kiest voor veiligheid en zekerheid heeft vrijwel iedere consument nog wel een papieren agenda en een kalender in huis.”

Ontwerpers, drukkers en binderijen grijpen de productie van een kalender bovendien graag aan voor een grafisch hoogstandje, om daar namens zichzelf of in opdracht van een klant de (zakelijke) relaties een plezier mee te doen.

“Bedrijven zien er de PR-waarde van in om duizenden ‘contactmomenten’ te creëren onder het mom van het aanbieden van een nuttig – en gratis – gebruiksvoorwerp”, schreef ontwerper Paul Mijksenaar in 2008: “Vaste klanten van het plaatselijke Chinese restaurant kunnen zich jaarlijks verheugen op een volledige jaarkalender, gedrukt op een quasi-bamboe afrolbaar lattenwerkje met wat onleesbare kalligrafie voor het broodnodige exotische aspect. Verstandig genoeg is het telefoonnummer van de afhaalservice gewoon in een Helvetica lettertype afgedrukt.”

In grafisch Nederland wordt al sinds 1983 de Kalenderwedstrijd georganiseerd, een competitie voor Nederlandse relatiekalenders. Sinds 2000 doen ook Belgische kalenders mee en met ingang van dit jaar mogen ook handelskalenders worden ingezonden. De organisatie is in handen van de Stichting Kalenderwedstrijd.

“Uiteraard heeft de jury oog voor de grafisch technische verzorging, maar de kalenders en agenda worden niet louter met een loep beoordeeld. De vakjury let op de communicatiekracht, bruikbaarheid, originaliteit/innovatie en ook op marketingaspecten, zoals connectiemogelijkheden met social media.”

Meer over Kalenders

Publiek stemt op favoriete kalender

Coldcase-kalender in elke gevangenis in Nederland