Een van de oudste marketingvormen, de catalogus, is springlevend en een populair medium voor het verspreiden van commerciële informatie.

Veel consumentenaankopen worden gedaan met een papieren catalogus in de hand. In het proces van aandacht verkrijgen, interesse wekken en besluitvorming van de klant is de catalogus een sterk medium. Schoolvoorbeeld is de dikke Ikea-catalogus, gewoon op papier, maar wel met een app.

Catalogi bieden merken de kans zich overzichtelijk, snel, handzaam en als geheel te profileren. Een catalogus is een praktische toegang tot de wereld van een merk. Catalogi bieden kant en klare informatie in de gewenste look and feel. Prijs, uiterlijk, kleur, maat, kwaliteit en prestaties kunnen bondig en overzichtelijk worden gecommuniceerd: de merkbeleving gebundeld in handzaam formaat.

Meenemen
Waar de lezer op internet vaak doelgericht zoekt, is de kans op verrassing van de lezer – en daarmee een impulsaankoop – in een catalogus groot. Catalogi nemen de klant mee in de wereld van het merk. Terwijl de klant de tijd neemt om de catalogus te lezen kunnen content en merkwaarden diepgaander worden gecommuniceerd.

Het aanbieden van een catalogus waarin een merk zich in de volle breedte kan profileren, vergroot de loyaliteit van en binding met de klant. Catalogi lenen zich bij uitstek voor een rol in een mediamix. Catalogi werken prima samen met online- of tele-bestelservices van retail-organisaties. Voor veel merken is de catalogus het belangrijkste marketingmiddel. Met name richting bekende en bestaande klanten is de catalogus een effectief middel.

Zakelijk

Niet alleen consumenten kennen de kracht van de catalogus. Bureau Guidance schrijft: “Onze klant Majestic heeft een uitgebreid onderzoek gedaan waaruit blijkt dat klanten de catalogi dagelijks gebruiken. Als de klant op de werkvloer is, in de winkel/balie of onderweg: de producten uit de catalogus zijn in een handomdraai gevonden. Klanten kunnen in de catalogus makkelijk aantekeningen maken, en creëren zo hun eigen naslagwerk wat altijd binnen handbereik is.”

Trends
Als belangrijkste trends noteert Guidance voor 2018: meer aandacht voor de vormgeving, afwijkende formaten, vaker publiceren in kleinere oplagen en – tot slot – zo veel mogelijk automatiseren.

 

Meer over Catalogi

Bol pakt uit met vijfde editie Speelgoedboek

Op de mat en in de app: Het Grote Speelgoedboek