Wanneer je als merk goed wilt uitpakken zet je buitenreclame in.

Maximale aandacht van mensen die op bus of tram staan te wachten, een indringende boodschap voor langsrijdende automobilisten. Onderzoek bevestigt: ‘Campagnes met buitenreclame zorgen voor extra verkoop’.

Buitenreclamespecialist JCDecaux speelt handig in op de commotie rond het groeiende gebruik van ‘adblockers’, waarmee consumenten reclame op hun smartphones en tablets blokkeren: “Adverteerders vragen zich af hoe ze in 2016 hun doelgroep kunnen blijven bereiken. Het antwoord is simpel: met buitenreclame! Een massamedium dat géén last heeft van Adblockers, niet is door te spoelen, niet is weg te zappen en geen last heeft van dalende oplagen. Sterker nog, buitenreclame is onvermijdelijk en staat altijd aan.”

15_12_abri_jcdDe effectiviteit van buitenreclame – door media-professionals meestal aangeduid als Out Of Home (OOH) – is groot. Bureau GfK onderzocht in opdracht van branchevereniging Outreach de effectiviteit van 98 campagnes voor FMCG (Fast Moving Consumer Goods, producten voor massaconsumptie) met én zonder buitenreclame, en concludeerde eind 2014: “Campagnes met buitenreclame zorgen, zowel tijdens de campagne als in de week en de maand erna, voor méér extra verkoop.”

Die bevindingen werden in 2015 bevestigd door een soortgelijk onderzoek in België, waar GfK in opdracht van ClearChannel en JCDecaux een eerste steekproef uit 2013 herhaalde. De resultaten bleken vrijwel identiek: “Tijdens de OOH-campagne stijgt de verkoop met 23 procent, de week onmiddellijk erna met 33 procent. Maar ook op lange termijn zijn de effecten voelbaar: de verkoop blijft stijgen tot gemiddeld 21 procent per week.”

Ook met betrekking tot een rendabele mediamix gaf het onderzoek duidelijkheid: “30 procent out-of-home in de mediamix levert op korte termijn 79 procent meer verkoop op dan ‘mono TV’; verhoogt het aandeel in de mix naar 40 procent OOH, dan stijgt de verkoopt met nog eens 4 procent, en dat voor lagere investeringen, nl. 30 procent minder campagnebudget.”

De resultaten illustreren volgens de onderzoekers nogmaals de werking en de kracht van OOH-communicatie: “Een snelle opbouw van bereik met een hoog aantal contacten. Dit verklaart het snelle effect. Anderzijds zorgt het hoog aantal contacten voor een lange memorisatie. En dat verklaart het langetermijneffect.”

Meer over Buitenreclame

Millennials en Generatie Z: ‘Online reclame irritant’

Grafische nominaties Dutch Design Awards