De Nederlandse boekenmarkt is in 2019 met 2 procent in omzet toegenomen. In totaal is voor €563 miljoen aan boeken verkocht. Inmiddels wordt bijna twee op de vijf boeken online aangeschaft.

Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat er sprake is van groei in omzet, blijkt uit de cijfers van KVB Boekwerk, onder andere als gevolg van de btw-verhoging op papieren boeken. Lezers kochten in 2019 in totaal 40 miljoen boeken. Daarmee daalde de afzet – voor het eerst in vijf jaar tijd – overigens met bijna 4 procent. Opvallend is daarbij de daling in de afzet van kinderboeken, met maar liefst 10 procent.

Meer omzet, maar minder boeken verkocht in 2019 (bron: KVB Boekwerk)

 

Inmiddels wordt bijna twee op de vijf boeken online gekocht. Op het online verkoopkanaal is de afzet met 4 procent gegroeid, bij het fysieke verkoopkanaal is de afzet gedaald met 8 procent; het online verkoopkanaal is nu goed voor 37 procent. Ook in 2019 werden er iets meer losse e-boeken verkocht dan het voorgaande jaar: opnieuw groeide het aandeel e-boeken op de totale Nederlandstalige afzetmarkt, naar nu 8 procent. De hoogste weekomzet van 2019 in de boekenmarkt werd, net als in 2018, behaald in de week voor Kerstmis (€ 23 miljoen).

 

Meer over Boeken

De terugkeer van het ADCN Jaarboek

Schippers van de Kameleon bekroond met Diamanten Boek