Cryptopostzegel als digitaal verzamelobject

PostNL onthulde begin deze maand de allereerste Nederlandse cryptopostzegel. Dit fenomeen biedt kansen voor het aanhaken van nieuwe doelgroepen voor de verzamelmarkt.

“De cryptopostzegel bestaat uit twee delen”, legt PostNL uit. “Het fysieke deel van de NL crypto stamp is als ‘gewone’ postzegel te gebruiken. De digitale kopie – in de vorm van een non-fungible token (NFT) – kun je in een digitale postzegelverzameling bewaren, maar ook verhandelen, ruilen of weggeven in de blockchain.”

Het postzegelvel met de NL crypto stamp heeft het formaat van een bankpas en is gemaakt van extra verstevigd papier. Op de voorkant van het vel is de fysieke postzegel te vinden, op de achterkant staan de banen van de Nederlandse vlag afgebeeld met daarin een kristalstructuur. Over de vlag loopt een patroon van rijen zilveren tulpen. De banen van de vlaggen lopen schuin, zodat je de indruk krijgt dat de vlaggen wapperen. De NL crypto stamp is in vijf verschillende kleuren, met verschillende oplagen in de blockchain opgeslagen. 

Cryptopostzegels zijn nieuw in Nederland maar in landen om ons heen is er al eerder succesvol mee gepionierd. Bob van Ierland (directeur Mail Nederland bij PostNL) verwacht nieuwe doelgroepen te bereiken voor de verzamelmarkt. “In aanloop naar de daadwerkelijke lancering was er al veel interesse in de NL crypto stamp. Hiermee maken we NFT’s ook toegankelijk voor een breder publiek. We hopen mensen te enthousiasmeren om het nieuwe verzamelen te ontdekken.”

Een deel van de postzegeloplage is via voorverkoop te verkrijgen. De reguliere verkoop start op 22 september aanstaande. De NL crypto stamp kost € 9,05. 

Plaats een reactie