Crowdfunding voor ‘fantasiepers’ bij Joh. Enschedé tentoonstelling

Het Noord-Hollands Archief organiseert een crowdfunding campagne om een ‘fantasiepers’ te laten maken voor de geplande vaste tentoonstelling over een van haar grootste en mooiste collecties: die van de Haarlemse drukker Kon. Joh. Enschedé. De actie, die 33.000 euro hoopt op te halen, eindigt deze week.

De drukkerij van Joh. Enschedé bestaat al sinds 1703 en drukte onder meer bankbiljetten, postzegels en de oudste nog bestaande krant ter wereld: De Oprechte Haarlemse Courant. Enschedé bezat bovendien ook een gerenommeerde lettergieterij. Door de eeuwen heen hebben grote namen, zoals M.C. Escher, Lion Cachet en Jan van Krimpen voor Enschedé ontworpen.

Het Noord-Hollands Archief beheert de collectie die duizenden stukken prachtig grafisch materiaal bevat: “Het bijzondere is dat bij alle producten het proces van ontwerp tot eindproduct inzichtelijk gemaakt kan worden. Deze collectie is een stuk nationaal erfgoed dat uit het depot moet. Daarom willen wij hier een vaste tentoonstelling over maken!”

De gratis toegankelijke tentoonstelling krijgt een plek in het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief: de 700 jaar oude Janskerk. Hier komt een presentatie die recht doet aan de rijke collectie van Enschedé. Verschillende facetten uit de geschiedenis van het bedrijf worden belicht en de bezoeker wordt door een aantal installaties uitgedaagd tot interactie.

Impressie van de 'Fantasiepers'
Impressie van de ‘fantasiepers’

Crowdfunding voor installatie

Met een crowdfunding-campagne willen de initiatiefnemers geld ophalen om een ‘fantasiepers’ te laten maken. Deze centrale installatie is een cruciaal element die als introductie op het hele verhaal dient. Het is het middelpunt van de tentoonstelling waar alle lijntjes samen komen.

Plaats een reactie