Concertposters poppodium Vera in Groninger Museum

Zeefdrukposters zijn voor veel poppodia in Europa een gewilde manier om concerten aan te kondigen. Het Groninger Museum presenteert een overzichtstentoonstelling van het werk van Willem Kolvoort (1965), de bekende posterdrukker van poppodium Vera in Groningen.

Kolvoort ontwierp in zijn ruim dertig jaar lange carrière bij Vera maar liefst 500 verschillende affiches. “De eigenzinnige ontwerpen ogen vaak brutaal – een brutaalheid die je bij een concertpodium als Vera verwacht – maar van de grappige dierfiguren die de posters bevolken gaat ook iets vertederends uit”, stelt het Groninger Museum.

Poster door Willem Kolvoort

De tentoonstelling werd geopend vlak voor de editie 2020 van muziekfestival Eurosonic Noorderslag en is nog te zien tot 7 juni 2020. Ter gelegenheid van de expositie verschijnt het boek 30 jaar Vera posters, uitgegeven door Uitgeverij Passage, met een totaaloverzicht van alle posters die Willem Kolvoort voor concertpodium Vera in Groningen drukte. Popjournalist Peter van der Heide en schrijver Bill Mensema verzorgden de teksten voor het boek.

Muziekblad Oor publiceerde eerder deze maand een interview met Kolvoort: “Het is mooi voor Groningen dat iets uit Vera in het Groninger Museum hangt. Daar ben ik zeker trots op.”

Buitenreclame

Plaats een reactie