Computeralgoritme ontwerpt zelf postzegels

Als eerste postbedrijf ter wereld geeft PostNL postzegels uit waarvan het ontwerp is gemaakt door een computeralgoritme (AI). De vijf ‘Digi Art’-zegels werden door de computer ontworpen op basis van een collectie met 1.500 postzegels uit de periode 1852-1920.

De vijf postzegels hebben het voorkomen van klassieke postzegels, maar ze zijn dat niet, legt PostNL uit. “Het computeralgoritme heeft unieke ontwerpen gemaakt met vertrouwde elementen. Zoals een dragende afbeelding in het midden met een omlijsting, een strook onderaan voor tekst, ornamenten in de hoeken en een kader met perforaties.”

De vijf Digi Art postzegels van PostNL

De ‘Digi Art’-postzegels zijn het geesteskind van Tim Ottens, data-scientist bij PostNL. Het zelflerende karakter van het algoritme werd door hem begeleid. Ottens: β€œIn het begin lijkt het nergens op, daarna zie je langzaam contouren van postzegels ontstaan. Bij elke evaluatie sleutelden we aan het programma om het algoritme een duwtje in de goede richting te geven. Op een gegeven moment hebben we een lijst van resultaten samengesteld en daar een keuze uit gemaakt. Er is niets meer aangepast – ook de kleuren zijn door het algoritme gekozen.”

Plaats een reactie