Collector’s item: ‘nijntje xxl miffy’

Uitgeverij Komma brengt met ‘nijntje xxl miffy’ een bijzondere uitgave op de markt: bijna 600 pagina’s dik, in een gelimiteerde (en genummerde) oplage van 1000 exemplaren.

In nijntje xxl miffy ligt de focus op Dick Bruna als baanbrekend illustrator, licht de uitgeverij toe. “Bruna’s werk is bedrieglijk simpel. De herkenbare, ogenschijnlijk kinderlijke vormen en kleuren zijn in werkelijkheid zeer weldoordacht. Juist de verregaande stilering en vereenvoudiging geven Bruna’s illustraties hun krachtige uitwerking, op jong en oud.”

(beeld: uitgeverij Komma)

“De illustraties van Bruna zijn visionair en vooruitstrevend. Hij raakte geïnspireerd door avant-gardisten zoals Braque, Picasso, Matisse en Léger. Het kleurgebruik, het ontbreken van perspectief en de eenvoud in het werk fascineerde hem. Hij begon zelf te experimenteren met een eenvoudig, helder kleurgebruik en het weglaten van details. Nergens wordt Bruna’s visie, vakmanschap, en de kunst om met kleur ruimtelijkheid in het platte vlak te creëren duidelijker dan in zijn beroemdste creatie: nijntje.”

(beeld: uitgeverij Komma)

De uitgave telt bijna 600 pagina’s die volledig in het teken staan van de krachtige vormgeving van nijntje. Speciaal voor deze uitgave (35,5 x 45 x 8 cm) heeft ontwerper Bob van Dijk een prachtige boekenstandaard ontworpen in de vorm van het beroemde kruisje. 

Boeken

Plaats een reactie