Boekenbarometer CB: ‘Lezen blijft populair’

Elk halfjaar brengt CB de ‘Boekenbarometer’ uit over de stand van zaken rond het fysieke en digitale boek in Nederland. Er vonden in 2020 flinke verschuivingen plaats, maar CB concludeert ook: “Of het nu fysiek is of digitaal, en of het nu via internet gekocht wordt of geleend bij de bibliotheek, lezen blijft populair.”

De populariteit van het fysieke boek lijkt niet te lijden onder corona, stelt CB vast. De fysieke boekwinkel doet dat echter wél, omdat er door de maatregelen veel omzet en afzet verschoof naar de e-commerce kanalen.

“Sinds corona heeft het succes van het e-book een vlucht genomen’, schrijft CB. “In het eerste halfjaar zat het hoogtepunt aan het begin van de lockdown. Een korte piek in verkopen die daarna wat terugzakte en een nog grotere piek voor uitleen die daarna bijna volledig aanhield.”

De totale fysieke markt heeft een aandeel van 91,9% op het totaal. Het andere deel (8,1%) is het aandeel e-bookverkopen: “Dat is ten opzichte van een jaar geleden gestegen, toen was het nog 7,7%.” E-bookuitleen is enorm gegroeid: “Daar zien we voor de afgelopen 12 maanden een groei van 56,7% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q4 van dit jaar vergelijken met Q4 2019, dan doet e-bookuitleen het zelfs 81,7% beter.”

Kijk op CB voor de uitgebreide Boekenbarometer met gedetailleerd cijfermateriaal en grafieken

  • Bron:
Boeken

Plaats een reactie