Caleidoscopische zegels van de hand van Van Halem

PostNL brengt deze week een set veelkleurige postzegels uit met caleidoscopische patronen. Het vrolijke en speelse postzegelvel vol optische illusies is gemaakt door grafisch ontwerper Hansje van Halem, winnaar van de Dutch Design Award for Communication in 2018.

Het postzegelvel ‘Caleidoscoop’ is een nieuwe uitgave in een vorig jaar gestarte serie waarbij PostNL aan winnaars van prestigieuze ontwerpwedstrijden een vrije opdracht geeft om postzegels te ontwerpen.

Van Halem, onder meer bekend als vaste ontwerper van het jaarlijkse muziekfestival Lowlands, vulde het postzegelvel ‘Caleidoscoop’ volledig met kleurrijke symmetrische patronen. Ze begon haar ontwerp door simpele lijntjes te tekenen in een willekeurig patroon: “Zonder doel, gewoon maar uitproberen. Tekenen staat voor mij gelijk aan zoeken, aan ontdekken. Je moet goed kijken naar wat je doet om te kunnen snappen wat je hebt gedaan. Al doende probeer ik te ontdekken wat ik wil bereiken. Ik maak bijvoorbeeld veel schutbladen voor boeken en die zijn vanzelfsprekend decoratief. Ook daar zoek ik de harmonie door optische illusies te creëren, net zoals bij deze postzegels is gebeurd.”

Plaats een reactie