BTW voor e-book (nog) niet omlaag

Even leek het er vorige maand op dat het Europees Parlement een einde zou maken aan de hogere btw-tarieven voor elektronische publicaties. Dat mislukte en dus blijft op een e-book of een e-paper voorlopig een btw van 21% van toepassing, terwijl dat voor de papieren versie 6% is.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde in maart nog eens dat die ongelijke btw-heffing gerechtvaardigd is, omdat volgens de geldende regelgeving e-books als ‘elektronische dienstverlening’ worden beschouwd. Veel Europese landen willen er echter vanaf en het Europees Parlement stemde dan ook in grote meerderheid in met een aanpassing van de regels, zodat het landen zou worden toegestaan de tarieven voor papieren en digitale media gelijk te trekken.

Door een politiek geschil tussen Frankrijk en Tsjechië kwam die aanpassing er uiteindelijk toch niet en staat het onderwerp pas dit najaar mogelijk weer op de agenda. Minister Dijsselbloem van financiën reageerde geërgerd: “Al het werk dat ik in die btw-gelijkschakeling voor e-publicaties heb zitten toen Nederland EU-voorzitter was, begin vorig jaar, is allemaal voor niets geweest.”

Boeken Kranten

Plaats een reactie