Britse boeken vliegen over de toonbank

De Britse boekhandel Waterstones, ook in het centrum van Amsterdam aanwezig, verkoopt flink meer boeken en slaagt er daardoor ook in weer winst te draaien.

Vooral kinderboeken, literatuur voor teenagers en romans voor volwassenen doen het uitstekend. “’Vooral de groei bij kinderboeken is een aanhoudende trend die ons optimistisch stemt voor de toekomst. Mensen blijven lezen en teenagers lezen zelfs meer. Maar ook romans, die erg te lijden hebben gehad van de opkomst van e-books, worden weer steeds meer als gedrukt boek gekocht,” zegt directeur James Daunt.

17_02_waterstonesWaterstones noemt zichzelf de laatste grote keten onafhankelijke boekwinkels van Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft de laatste tijd veel geïnvesteerd in sfeer, met leeshoeken, een koffiehoek, uitgebreide infobalies en een beperkt aanbod ‘sfeerproducten’.

Veel winkels zijn gevestigd in oude historische panden waar Waterstones bij de winkelinrichting nadrukkelijk gebruik van maakt. De onderneming heeft met dat al in het laatste ‘Britse’ boekjaar, tot 30 april 2016, bijna 11,5 miljoen euro winst gedraaid. Een jaar eerder leed de keten nog 5,3 miljoen euro verlies. De omzet groeide met ruim vier procent naar 480 miljoen euro.

Boeken

Plaats een reactie