Na een kleine stijging in 2017 laten cijfers in Groot-Brittannië zien dat het aantal boekhandels vorig jaar daar is gegroeid met 15 winkels, schrijft The Guardian.
De litanie van boekwinkels die in de afgelopen twintig jaar uit de Britse hoofdstraten zijn verdwenen, is lang en ontnuchterend: ketens zoals Ottakars, Books etc., Dillons and Borders en meer dan 1.000 andere onafhankelijke bedrijven verdwenen.
Maar in de afgelopen twee jaar hebben kleinere zaken zich rustig ontwikkeld. Officiële cijfers van de Booksellers Association laten voor het tweede jaar op rij een groei in aantallen laten zien.
Vóór 2017 nam het aantal boekzaken in de UK en Ierland sinds 1995 elk jaar gestaag af af tot er nog 1.894 onafhankelijke boekhandels overbleven.
In 2016 werd een dieptepunt met slechts 867 winkels bereikt. In 2017 was sprake van een kleine ommekeer. Het totale aantal in de UK en Ierland steeg met precies één, tot 868.
In die tijd voorspelde de BA dat de kansen voor boekhandelaren aan het keren waren. De nieuwste lidmaatschapsnummers bevestigen dat: in 2018 steeg het aantal zelfstandigen met 15 tot 883.
(Foto: Handout)
Reacties
Henk Gianotten
Ook de Duitse cijfers uit het mediaonderzoek 2018 van Deloitte (dat op de site van Deutsche Drucker ter “downloadlink” staat) worden gunstige voorspellingen gedaan over de groei van de boekenmarkt terwijl ook de andere papieren media minder snel krimpen dan eerder werd verwacht. Goed nieuws dus voor de papieren media. Tegelijkertijd constateert ook Deloitte dat vooral de digitale krant en het digitale tijdschrift groeien. Het “nieuwsmerk” is daarbij belangrijk om beide platvormen te kunnen bedienen. Wie nu nog – naast het papieren medium – een relevante en daardoor interessante digitale variant moet positioneren zal het bar moeilijk krijgen. Dus Print Pakt maar digitaal blijft ook groeien.